6 квітня: народний календар і астровісник

6 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Захарії; міняймо постоли на корону та самі робімо погоду

Сьогодні Захарії і Якова, переддень Благовіщення. Преподобний Захарія жив на межі ХІІІ–ХIV століть і був ченцем Києво-Печерського монастиря. Серед київського люду він зажив слави як великий подвижник і аскет. Святий майже нічого не їв – ні печеного, ні вареного, лише після заходу сонця пив воду, з’їдав шматочок просфори або якогось зілля. Біси боялися навіть самого імені святого. Мощі преподобного покояться нині в Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Сьогоднішній день передує святу Благовіщення, тому наші пращури намагалися засвітла виконати всю господарську і хатню роботу, а ввечері піти на вечірню службу до церкви, аби добре помолитися й підготуватися до зустрічі першого великого весняного свята. Напередодні Благовіщення існували такі звичаї: пізно ввечері, щоб корови давали багато молока, наповнювали відра й дійниці водою; задля убезпечення від відьом, маком-самосієм засівали хліви та спалювали старі постоли чи капелюхи – попіл давали тим тваринам, які важко звикали до пасовиськ. А ще казали: «На Захарії і Якова весна бува ніякова». Спостерігали, якою буде ніч: теплою – на добру весну, холодною – «не жди з моря погоди».

З іменинами вітайте Артема, Якова, Захара, Петра.

Сьогодні 11-ий місячний день. Місяць росте, символи дня – вогняний меч і корона. Один із найактивніших, найкрутіших  днів усього місячного циклу. Сьогодні у кожного «вуді аллена» існує шанс відчути себе «шварценегером», коли під інтелігентською зовнішністю з класичними окулярами раптом виявиться не хто інший, як сам Термінатор! О, це буде незабутнє видовище, але все одно: корону ліпше не одягати. З-поміж меча і корони варто обирати саме меча. Принаймні, для цілісності образу. Якщо вже не за Термінатора, то за короля Артура сприймуть… Цього дня добре постувати, навіть «всуху», без води (недарма ж і Захарії Постника) – це піде на користь як тілу, так і духові. Звісно, людина має бути підготовленою до цього, тобто мати практику посту чи голодування, до того ж, неодмінно поєднаного з молитвою. Знищення будь-якого живого створіння цього дня протипоказане. Так само, як і пасивність – можете відсидіти себе, як ногу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –6,6; а найтеплішим у 1968 -  +24,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-