19 березня: народний календар і астровісник

19 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Хрестопоклонна неділя; щасливого польоту – і не лише уві сні 

Сьогодні Хрестопоклонна неділя – середина Великого посту. Під час всенощної цього дня на середину церкви урочисто виноситься Хрест, який залишається там упродовж тижня; після кожної служби звершується поклоніння Хресту. Варто зауважити, що у пісноспівах цієї неділі йдеться не про страждання на Хресті, а про перемогу і радість: «Хресту Твоєму покланяємося, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо», - співає Церква слова з Пасхальної служби. Тобто, Хрест сприймається, передусім, не як знаряддя тортур і смерті, а як символ воскресіння і життя. Таким чином, віряни, які вже пройшли половину важкого сорокаденного шляху покаяння і постування, мали укріплятися й надихатися Живоносним Хрестом, який є одним із головних символів християнства. Хрест вінчає маківки церков; його, чи не від народження, носить кожен хрещений українець. Ревний християнин молиться і хреститься перед і після трапези, сну, початком і кінцем будь-якої справи. З ним зустрічають нове життя і проводжають у Царство Небесне. Святі отці також нагадують, що «з Хреста не сходять – з нього знімають…» (який вже тут оберіг!)

Наші пращури  називали четвертий тиждень Великого посту середпістям і зазвичай пекли з пшеничного борошна пісне обрядове печиво у формі хрестиків, яке називали «хрестами». Тримали це печиво до того часу, коли їхали в поле сіяти яровину. Перед тим як зробити засів, сівачі з’їдали по коржику, а один коржик клали на ріллю й обсівали «на добрі сходи і щедрий врожай».

З іменинами вітайте Костянтина, Федора і Аркадія.

Сьогодні 21-ий місячний день, його символ – міцнокрилий Пегас, небесний Ferrarі, для якого практично не існує жодних перешкод, і який не потребує ні бензину, ні заміни гуми, ні ремонту. Його станція техобслуговування – десь високо у хмарах. Головне – упіймати його, хвацько стрибнути верхи – і вперед! Щоправда, крила теж стираються. Тоді їх треба швидко міняти. Все відбувається так само, як і під час піт-стопу на перегонах Формули-1. Сьогодні день братерства, лицарства, честі та відповідальності. Вітаються будь-які справи у соціумі: спортивні змагання, спільні подорожі, хоровий спів. Проявляйте чесність і намагайтесь бути справедливими навіть у дрібницях. Будь-який благородний порив душі принесе плоди. Лягаючи спати, побажайте всіляких гараздів тому, в кого завтра починається відпустка. І не заздріть, бо насниться щось лихе. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –16,4; а найтеплішим у 1990 -  +20,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-