Громадська рада доброчесності хоче доступу до справ кандидатів у судді ВСУ

Громадська рада доброчесності хоче доступу до справ кандидатів у судді ВСУ

Укрінформ
Громадська рада доброчесності, яка аналізує інформацію про кандидатів на посади суддів Верховного суду, має отримати доступ до досьє 653 претендентів у судді нового Верховного суду.

Про це заявив під час круглого столу в Укрінформі член ГРД Леонід Маслов.

"У Громадської ради доброчесності залишилося 20 днів для того, щоб зібрати всю інформацію про кандидатів, а ми досі не отримали доступу до всіх державних реєстрів та суддівських досьє", - сказав він.

Маслов розповів, що члени ГРД витрачають багато часу і сил, аби зібрати інформацію про кандидатів у судді ВСУ з відкритих джерел. Водночас Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) не надала доступу членам ГРД до досьє кандидатів у тому обсязі, як це передбачено законом "Про судоустрій і статус суддів". "Нам потрібні звичайні біографічні відомості, які зазвичай подають публічні особи під час виборів. Такої інформації про кандидатів у судді Верховного суду ніхто зараз не має. Ні суспільство, ні Громадська рада доброчесності. Ми збираємо цю інформацію з різних джерел, вона є неповною і у нас навіть немає фотографій всіх кандидатів", - зазначив він.

У ГРД просять ВККСУ надати їм  для аналізу доброчесності кандидатів  їх трудову біографію, декларацію родинних звязків, фотографію, інформацію про  наукові роботи, а також анкетні відомості з приховуванням певних персональних даних.

Як повідомлялося, ГРД була сформована 11 листопада 2016 року. ГРД збирає, перевіряє та аналізує інформацію щодо судді або кандидата на посаду судді та надає її ВККСУ. За наявності відповідних підстав, ГРД надає ВККСУ висновок про невідповідність судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності, який додається до досьє кандидата на посаду судді або до суддівського досьє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-