Львівські нейрохірурги видалили уламок з мозку хлопчика, пораненого при обстрілі Херсона

Львівські нейрохірурги видалили уламок з мозку хлопчика, пораненого при обстрілі Херсона

Фото
Укрінформ
У Львові нейрохірурги Центру Unbroken kids видалили з мозку 9-річного херсонця Михайла Воловикова уламок міни, який загрожував хлопчику паралічем.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Дитячої лікарні Святого Миколая, передає Укрінформ. 

"Видалили уламок міни з головного мозку 9-річного хлопчика. Вбивчий шматок металу – довжиною 8 мм – успішно дістали нейрохірурги Центру Unbroken kids на базі Першого медичного об’єднання Львова", - йдеться у повідомленні.

У медичному закладі зазначили, що Михайлик Воловиков отримав надважке поранення голови 31 грудня 2023 року, коли росіяни обстріляли з мінометів Херсон. Коли почалася атака, хлопчик разом з другом саме обідали в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало – уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові в голову. А його 11-річний друг загинув на місці.

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, потім у Миколаєві виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці – надто глибоко він заліг. Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована – знерухомлені рука, нога і пів обличчя.

Читайте також: Американські і канадські хірурги прооперували 32 українців із травмами обличчя

Перші кроки хлопчик зміг зробити лише за місяць після поранення, а за кілька місяців щоденної реабілітації почав піднімати ліву руку та більш впевнено пересуватися.

Та згодом у Михайлика почалися судомні напади – можливо, саме через уламок в мозку. Батьки хлопчика звернулися до львівських спеціалістів Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитячої Лікарні Святого Миколая, що є частиною Unbroken kids. Там погодилися допомогти, хоча завдання було надважким – дрібненький уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла.

“Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку, та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати”, - розповідає дитячий нейрохірург Михайло Логва.

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу лікарі зуміли безпечно дістатися ділянки головного мозку, де заліг 8-міліметровий уламок, і витягти його. В ході цієї ж операцію вони також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. За кілька днів хлопчик опритомнів і стало ясно, що рухові функції не погіршилися.

У Центрі зазначають, що попереду в Михайлика тривале відновлення. З хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти Unbroken kids. Водночас спеціалісти Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини. Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами. А вона підбадьорює сина словами: “Ти тепер у нас титановий, як супергерой".

Львівські нейрохірурги видалили уламок з мозку пораненого хлопчика з Херсона / Фото: Дитяча лікарня Св. Миколая

Михайлик мріє повернутися додому і щоби його місто більше не обстрілювали. Та з гордістю промовляє: “Україна переможе! Херсон переможе!”

Як повідомляв Укрінформ, спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая провели операцію немовляті на восьмий день життя, видаливши частину хворої легені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-