У Франківську жінки-депутатки 17 громад обговорюють кращі практики для розвитку країни

У Франківську жінки-депутатки 17 громад обговорюють кращі практики для розвитку країни

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську жінки-депутатки з 17 громад Прикарпаття з’їхались на круглий стіл «Відновлення України з урахуванням резолюції 1325. Західний регіон». Їх мета – обмінятись кращими практиками для розвитку громад та співпраці з міжнародними фондами.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла народна депутатка України Оксана Савчук перед відкриттям «круглого столу».

«Сьогодні в нас представлені жінки-депутатки з Івано-Франківської області різних рівнів рад, а це представниці 17 громад Прикарпаття – від Верховини до Івано-Франківська. Наше завдання - показати жінкам кращі практики, навчити їх тому, що сьогодні може залучити кошти в їхні громади, а саме - співпраця з міжнародними фондами, робота з громадськими організаціями, з ветеранами війни, волонтерськими рухами та інше. Це практичні речі, про які будемо говорити», - говорить Оксана Савчук.

Вона зауважила, що ініціатива цієї зустрічі належить ГО «Українська жіноча демократична мережа». Востаннє пропозиції від цього об’єднання лунали ще до пандемії. Тоді жінки вчились впливати на бюджети громад, працювати у соціальній та гуманітарній сферах. Нині ця потреба не зникає, але й війна додала нові цілі та завдання.

«Чому треба питати жінок? Бо ми багато чого робимо такого, що не завжди роблять чоловіки… Нині важливо, щоб жінки бачили свої бюджети, щоб ми не втратили прозорість темпів децентралізації, яка була до війни. Також сьогодні є дуже багато грантових пропозицій, які б до нас могли зайти, але не завжди є ті, хто міг би їх опрацювати і завести донорські кошти в громади», - зазначила Савчук.

«Ми в громаді створили комунальне підприємство «Дім воїна», і воно себе чудово вже показує. Звернень багато, є підтримка воїнів, їхніх сімей. Їм не лише допомагають з документами, але й займаються психологічною розрядкою, навіть банально вирішують, як повезти хлопців на риболовлю. Проєкт крутий і вартий уваги. Я планую сьогодні поділитись, як можна спілкуватись з ветеранами, які повертаються з війни», - говорить депутатка Івано-Франківської міської ради, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Спільне партнерство» Вікторія Нагорна.

Читайте також: Очільники українських міст і громад візьмуть участь у міжнародному саміті мерів у Молдові

За словами Савчук, це лише перша зустріч з метою створювати активні групи жінок в регіонах. Під час наступних жінки мають на меті подати свої ініціативи, які увійдуть у Резолюцію Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Документ мають переглянути на Берлінській конференції до кінця року.

Резолюція 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів.

Як повідомляв Укрінформ, координаторка ООН каже, що жінки мають брати участь у рішеннях на всіх рівнях.

Фото: mi100.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-