СБУ затримала інформатора РФ, який шпигував із дронами за ЗСУ на Миколаївщині

СБУ затримала інформатора РФ, який шпигував із дронами за ЗСУ на Миколаївщині

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України затримала інформатора воєнної розвідки РФ, який намагався виявити бойові позиції комплексів протиповітряної оборони Збройних сил України у Миколаївській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Інформатор РФ шпигував за ЗСУ на Миколаївщині за допомогою дронів/Фото: ssu.gov.ua

“Щоб відслідкувати місця базування української ППО, фігурант запускав безпілотні літальні апарати, які були обладнані камерами відеофіксації”, - йдеться у повідомленні.

Потім отриману інформацію месенджером передавав зв’язковому російської спецслужби колишньому співробітнику розформованого спецпідрозділу міліції “Беркут”, який перебуває у тимчасово окупованому Криму та співпрацює з загарбниками.

Росіяни планували використати отримані відомості для підготовки диверсій та ракетних ударів по регіону, у тому числі для вогневого ураження українських комплексів ППО.

Читайте також: СБУ затримала російського шпигуна під час спроби втекти до Придністров'я

СБУ викрила російського інформатора на початку його розвідувальної активності. Це дозволило покроково задокументувати фігуранта та завчасно убезпечити місця дислокації підрозділів ЗСУ.

На фінальному етапі оперативних заходів зловмисника затримали у власному помешканні.

Під час обшуку в його оселі вилучили дрони-розвідники, які він застосовував для збору розвідданих. Також у затриманого виявили речовини, що використовують для кустарного виробництва вибухівки.

За наявними даними, ворожий поплічник міг готувати підрив на об’єктах Сил оборони, які потрапляли на камери його безпілотників.

У ході розслідування встановлено, що зловмисником є колишній працівник місцевого оборонного заводу.

Читайте також: СБУ затримала на Вінниччині дружину ексрегіонала, яка шпигувала на ворога

У поле зору загарбників він потрапив через публікацію власних коментарів у російських Телеграм-каналах, де він підтримував агресивну війну проти України.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану), чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, у березні у Вінницькій області оголосили підозру в державній зраді жительці Донеччини, яка передавала російським спецслужбам відомості про розташування Сил оборони України.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-