СБУ затримала російського шпигуна під час спроби втекти до Придністров'я

СБУ затримала російського шпигуна під час спроби втекти до Придністров'я

Укрінформ
Служба безпеки України запобігла втечі з України російського агента, який намагався втекти до невизнаного Придністров’я.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Після виконання ворожого завдання у Донецькій області зловмисник виїхав до Вінницької області. Правоохоронці затримали фігуранта, коли він готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти.

Затриманим виявився житель Дніпропетровської області, який свого часу закінчив Московський державний університет і здобув диплом юриста.

За наявними даними, під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з вишу і повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь РФ.

Як встановило розслідування, у 2023 році агент звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї із бригад Збройних сил України.

Після зарахування до військового з’єднання його направили на позиції у районі Бахмута. Там чоловік почав передавати у чат-бот, який адмініструють представники воєнної розвідки РФ, інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової.

Читайте також: На Кіровоградщині затримали російського шпигуна, який збирав дані про розміщення ППО

Після декількох сеансів зв’язку з російською спецслужбою агент втік з району базування свого підрозділу, на таксі доїхав до прикордонного району Вінницької області, щоб звідти потрапити до Придністров’я і там переховуватися від правосуддя.

Правоохоронці повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ⁠ч. 4 ст. 408 Кримінального кодексу України (дезертирство).

Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала у Дніпрі агента воєнної розвідки РФ, який розвідував місця базування систем протиповітряної оборони, радіолокаційних комплексів і вистежував логістичні маршрути Сил оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-