Лубінець відреагував на силове затримання працівниками ТЦК волонтера у Львові

Лубінець відреагував на силове затримання працівниками ТЦК волонтера у Львові

Укрінформ
Силові затримання призовників в Україні, їхнє побиття і погрози їм є неприпустимими.

Про це у Телеграмі поінформував український омбудсмен Дмитро Лубінець, коментуючи жорстке затримання у Львові працівниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки місцевого волонтера Кирила Тарана, передає Укрінформ.

"Укотре наголошую, що силові затримання призовників, побиття, погрози, залякування – це неприпустимо, так не має бути в нашому демократичному суспільстві. Звертаюсь до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК", – заявив він.

Лубінець нагадав, що у Львові працівники ТЦК силою затримали місцевого волонтера Кирила Тарана. За його словами, інформацію про інцидент, що стався в ніч проти 16 березня, разом з відео оприлюднила в соцмережі його дружина.

За словами жінки, представники ТЦК схопили Тарана посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса, і повістки йому при цьому не вручали. "Згодом чоловіка привезли до Шевченківського РТЦК та СП. Він відмовився проходити ВЛК через проблеми зі здоров’ям та відсутність при собі медичних документів, які б це підтвердили. Дружина Кирила каже, що під ранок вже був готовий наказ про її чоловіка, і його одразу відправили до військової частини на полігон у Рівне", – поінформував омбудсмен.

Читайте також: На Тернопільщині перевірять дії службовців ТЦК через смерть чоловіка

Уповноважений Верховної Ради з прав людини висловив обурення черговим фактом жорсткого затримання призовника представниками ТЦК. Він розповів, що на цю ситуацію миттєво відреагував його представник у Львівській області Тарас Подвірний. "Щойно стало відомо про інцидент, він прибув до Шевченківського РТЦК, аби з’ясувати ситуацію на місці. Сюди ж приїхав і начальник РТЦК. Моєму представнику надали безперешкодний доступ до документів по Кирилу Тарану. Також по цій справа відбулась нарада з обласним ТЦК", – зазначив Лубінець.

Омбудсмен заявив, що було вирішено призначити повторне проходження ВЛК, за підсумками якого обласне ТЦК ухвалюватиме рішення щодо Тарана.

За його словами, начальник Львівського обласного ТЦК та СП Артур Ніязов погодився, що було порушення, і поінформував, що за фактом інциденту із затриманням волонтера призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності.

Раніше в Інстаграмі дружина Тарана Віолетта розповіла, що працівники Шевченківського РТЦК та СП затримали її чоловіка на вулиці у Львові (із застосуванням фізичної сили, з завданням тілесних ушкоджень, порвавши куртку, штани, розбивши окуляри і телефон). Вони запхали волонтера в бус і доставили в ТЦК для проходження ВЛК.

"Жодних повісток на місці затримання моєму чоловіку не вручили. Близько 04.00 год. 16.03.2024 року був готовий наказ про мобілізацію мого чоловіка із підписом начальника Шевченківського РТЦК та СП – Романа Немишкала, якого у приміщенні за адресою: вул. Лемківська, 28, не було і бути не могло у 04:00 год, однак наказ був підписаний ним та скріплений печаткою", – зазначила дружина волонтера.

Читайте також: На Буковині затримали двох чоловіків, які напали із сокирами на працівників ТЦК

За її словами, на місце викликали поліцію та працівників Військової служби правопорядку, і поки вони приїхали, на її чоловіка зробили наказ про мобілізацію, хоча він не пройшов ВЛК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-