На Київщині відкрили меморіал «Хрест Героїв» до другої річниці вторгнення РФ в Україну

На Київщині відкрили меморіал «Хрест Героїв» до другої річниці вторгнення РФ в Україну

Фото
Укрінформ
У Вишгороді на Київщині відкрили меморіал «Хрест Героїв», присвячений воїнам, які віддали свої життя, захищаючи Україну, та всім, хто надалі продовжує боротьбу з російськими окупантами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме тут, на цій межі, яку позначили своєю кровʼю стільки мужніх синів і дочок нашої Батьківщини, сьогодні ми зійшлися, щоб творити памʼять, щоб Україна і світ про них памʼятали. Щоб памʼять була у майбутньому, її потрібно будувати сьогодні», - підкреслив глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Хрест Героїв» - це відповідь на величезний запит суспільства щодо переосмислення місць пам'яті.

Меморіал створено з благословення глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та з ініціативи фонду імені о. Тита Войнаровського.

«Поява меморіалу - це колективна рефлексія на два роки нашої боротьби від початку повномасштабного вторгнення. Це місце втіхи та місце надії», - зазначив співавтор проєкту Андрій Вавриш.

За його словами, автори проєкту спробували задовольнити величезний запит суспільства щодо переосмислення місць пам'яті, «зробити його таким, куди людині буде хотітися приходити, куди можна прийти по розраду, побути наодинці чи, навпаки, знайти людину зі спільним болем та допомогти один одному пережити трагедію».

Місцем встановлення меморіалу не випадково обрано Вишгород, адже саме на його пагорбах було зупинено перші ворожі гвинтокрили, які "спочили" потім на дні Київського водосховища.

У церемонії відкриття взяли участь військовослужбовці, родини загиблих героїв, представники духовенства, держави та бізнесу, дипломати.

Читайте також: Уряд виділяє ₴515 мільйонів на Національне військово-меморіальне кладовище

Меморіал створено виключно за приватний кошт без залучення державного фінансування.

Авторами задуму стали: Блаженніший Святослав, Андрій Вавриш, Олександр Горган, Микола Каблука, о. Тарас Валах.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 24 лютого, у понад 400 містах світу українці проводять акції, приурочені до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Фото: Ян Доброносов / Євген Завгородній / Сергій Моргунов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-