На полях «Café Київ» підписали меморандум щодо розвитку Миколаївського водного хабу - мер

На полях «Café Київ» підписали меморандум щодо розвитку Миколаївського водного хабу - мер

Ексклюзив
Укрінформ
Миколаїв, який з 12 квітня 2022 року не має питної води, тому що росіяни підірвали водовід від Дніпра до міста, працює з зарубіжними партнерами над тим, як найскоріше поновити централізоване водопостачання, а також розвивати інвестиційне співробітництво.

Про це Укрінформу розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

«Миколаївці ходять за водою у спеціально відведені для цього місця, де пробурені свердловини. Зараз ми шукаємо не лише фінансування для відновлення водопостачання, але й інженерні рішення», - сказав мер. 

Він зауважив, що за весь час війни, весь час отримання допомоги від зарубіжних партнерів Миколаїв не отримав жодної копійки грошима. Надавалась допомога у вигляді матеріалів, машин, механізмів, послуг, які закупають самі донори.

Олександр Сєнкевич
Олександр Сєнкевич

«Ми продовжуємо роботу з пошуку партнерів, а не євро або доларів. Німеччина є одним з основних помічників і донорів України в цій війні. І нам потрібно від термінового відновлення перейти до стратегічного планування», - підкреслив Сєнкевич.

У Берліні він разом з партнерами з Миколаївського водного хабу (Mykolaiv Water Hub), hannoverimpuls GmbH, Німецького водного партнерства, Німецької східної бізнес-асоціації, Німецького альянсу агробізнесу підписали цього тижня Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку Миколаївського водного хабу як інноваційної платформи. Підписання відбулось на полях заходу «Café Київ».

Mykolaiv Water Hub був створений у Німеччині в 2018 році. Наразі він, за словами Сєнкевича, є фактично фандрейзинговою організацією, яка планує не лише відновлення водопостачання в Миколаїв, але також загалом сприяє залученню німецьких інвестицій до міста. 

Як розповіли агентству в Mykolaiv Water Hub, основними акцентами підписаного Меморандуму є інвестиції в бізнес, наукові дослідження та інновації, зелені технології у водопостачанні тощо. У рамках цього партнерства вже розгортається низка проєктів. Найбільший, найамбітніший і водночас найжиттєвіший проєкт, який уже в роботі, – це Water Innovation Lab у Миколаєві.

Старт проєкту запланований у 2024 році, але робота вже запущена, є наробки дослідників, є люди, які готові працювати. 

Читайте також: Агенція розвитку Миколаєва торік залучила на відновлення ₴305 мільйонів від донорів

«Ми хочемо створити простір, платформу, на якій будуть працювати українські дослідники, і де міжнародні, німецькі компанії, зокрема, з Ганновера, будуть вкладати гроші та отримувати нові технології», - зауважила генеральний директор, засновник Mykolaiv Water Hub Ганна Слободянюк-Монтавон. 

У Берліні відбулась також зустріч делегації, до якої входять чиновники, представники водоканалів, агрофірм, підприємств і науковці не тільки з Миколаєва, але й області та інших територій, з німецькими бізнесменами та інвесторами в рамках WaterTechBOOTCAMP.

Делегація, яка здійснює візит 19-22 лютого, окрім Берліна відвідала Ганновер, де також пройшла низька зустрічей з інвесторами, банкірами, керівниками компаній, експертами тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-