Поліція оголосила підозру трьом колаборантам з Харківщини, які катували підлітка

Поліція оголосила підозру трьом колаборантам з Харківщини, які катували підлітка

Фото, відео
Укрінформ
Правоохоронці оголосили підозру трьом жителям Куп’янського району Харківської області, які працювали на російських загарбників, зокрема катували незаконно ув'язненого 16-річного хлопця.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Національна поліція.

Двоє з підозрюваних є колишніми поліцейськими, звільненими за державну зраду. Вони влаштувалися на посади в незаконно створеному росіянами «управлінні внутрішніх справ». Третій – безробітний, який допомагав загарбникам за власною ініціативою.

Встановлено, що у серпні 2022 року одягнені в тактичний одяг військового зразку невідомі на той час озброєні чоловіки в балаклавах силоміць посадили підлітка до автомобіля та доправили до приміщення ізолятора тимчасового тримання Куп'янського відділу поліції.

Хлопця незаконно ув’язнили. Погрожуючи розправою над ним та його близькими, троє катів змушували підлітка присідати й віджиматися від підлоги, били, надягали йому на голову протигаз з перекриванням дихальних шляхів.

Таким чином зловмисники намагалися отримати від потерпілого відомості про українців з активною громадською позицією, мисливців й учасників Операції об'єднаних сил. Неповнолітнього обмежували у їжі та воді, 16 днів протиправно утримували в камері разом з іншими бранцями.

Після звільнення хлопця змушували щодня приходити до так званого відділу поліції «відпрацьовувати»: розбирати завали, мити автотранспорт російських військових, прибирати сміття тощо.

Читайте також: Вироки за нелюдське поводження з цивільними й полоненими дістали вже 146 загарбників

Трьом фігурантам, викритим у знущаннях над підлітком, інкримінується підозра за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Експоліціянтам додатково оголошена підозра за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, станом на січень велося слідство в межах десяти кримінальних проваджень щодо катівень у Харківській області. Загалом по цих справах проходять 227 людей, які визнані потерпілими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-