За українську мову в окупації б'ють та кидають на «підвал» - Лубінець

За українську мову в окупації б'ють та кидають на «підвал» - Лубінець

Укрінформ
За українську мову на ТОТ кидають на «підвал» та піддають побиттю.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«За українську мову на ТОТ кидають на «підвал» та піддають побиттю!», - написав він.

Як зазначається, нещодавно з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося виїхати цивільному подружжю. Вони майже два роки перебували на ТОТ України та зазнали жорстокого поводження зі сторони окупантів. Жінку двічі водили на «підвал» та жорстоко побили через те, що вона розмовляла українською мовою.

Лубінець розповів, що тричі чоловік та жінка намагалися виїхати на підконтрольну Україні територію: перший раз на їхніх очах розстріляли евакуаційну машину, другий - українців побили. Лише третя спроба виявилася вдалою.

Підкреслюється, що за сприяння Офісу омбудсмена був напрацьований евакуаційний маршрут та забезпечено психологічну підтримку подружжю. Як результат, нині українці у відносній безпеці. Жінка розповідає, що коли вже була на підконтрольній території, встала на коліна та поцілувала землю.

Читайте також: Росія утримує у колоніях і СІЗО без зв’язку тисячі цивільних українців - ВВС

Як повідомляв Укрінформ, на підконтрольну Україні територію вибралися три родини з чотирма дітьми. Також на підконтрольну Україні територію повернули двох дівчат з тимчасово окупованої території Херсонщини, їм 15 і 16 років. Їхні родини співпрацювали із Save Ukraine, завдяки чому змогли виїхати з тимчасово окупованої частини Херсонщини.

ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-