Derbin Arch перемогло у конкурсі на кращу концепцію меморіалу в Ягідному на Чернігівщині

Derbin Arch перемогло у конкурсі на кращу концепцію меморіалу в Ягідному на Чернігівщині

Фото
Укрінформ
Архітектори бюро Derbin Arch створять меморіал на місці школи в селі Ягідне на Чернігівщині, який вшанує пам’ять про трагічні події березня 2022 року.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Агентства відновлення, передає Укрінформ.

В Агентстві нагадали, що відкритий всеукраїнський архітектурний конкурс проєктів на кращу концепцію зі створення меморіального комплексу на вулиці Лісова, 1А, в Ягідному був оголошений 18 жовтня минулого року - після трагічних подій, які пережили мешканці під час окупації.

На участь в оголошеному конкурсі було зареєстровано 13 заявок, на розгляд журі подали 4 проєкти.

«Переможцем всеукраїнського конкурсу стало архітектурне бюро Derbin Arch. Його обрало журі, до складу якого увійшли архітектори, представники громади, місцевої влади, члени Національної спілки архітекторів України», - йдеться в повідомленні.

Переможці конкурсу отримають 50 тис. грн і право укласти договір зі Службою відновлення у Чернігівській області для розробки проєктно-кошторисної документації.

Читайте також: Зареєстрована петиція про створення меморіалу полеглих десантників 95 ОДШБ у Кам'янці

За проєктом, будівля школи збереже свою форму та буде вписана в природнє навколишнє середовище. Архітектори створили візуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни. Вода - це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини.

Серед меморіальних експонатів - місця страт та поховань місцевих жителів, залишки трофейної техніки, капонірів, місць фортифікаційних укріплень окупантів.

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Як повідомлялося, у березні 2022 року 370 людей майже місяць утримувалися російськими військовими в нелюдських умовах у підвалі школи в селі Ягідне на Чернігівщині. Серед них були 70 дітей і немовлят. 11 людей померли.

Читайте також: На будівлі Ради встановили меморіальну дошку пам’яті загиблих на фронті депутатів

Після звільнення Ягідного мешканці не захотіли бачити школу місцем навчання дітей і вирішили закарбувати пам’ять про трагічну подію для майбутніх поколінь у вигляді меморіалу.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури в межах експериментального проєкту з комплексної відбудови розпочало ремонт понад 20 будинків у селі Ягідне.

Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-