Із масового поховання в Ізюмі не вдалося ідентифікувати 40 загиблих - поліція

Із масового поховання в Ізюмі не вдалося ідентифікувати 40 загиблих - поліція

Ексклюзив
Укрінформ
Сорок загиблих із масового поховання в Ізюмі Харківської області не вдалося ідентифікувати - немає ДНК-матеріалу для порівняння від імовірних родичів жертв.

Про це у коментарі Укрінформу сказав начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

“На жаль, 40 людей ідентифікувати не вдалося, про них ми не знаємо… У нас немає паспортних даних, які б давали розуміння, хто це може бути. Ми маємо ексгумовані тіла в поганому стані”, - сказав Болвінов.

Він зауважив, що в записах, які вела ритуальна служба, було багато позначок "неопізнаний чоловік", "неопознана жінка".

“Одна справа, коли людина заявляє, що її родич - імовірно загиблий з поховання, називає нам прізвище, по батькові. Це ми називаємо, умовно, попередньою ідентифікацією, оскільки ми повинні юридично дуже чітко визначити, що саме ця людина є родичем. Для цього нам потрібно мати збіг ДНК, тому що стан тіл не дозволяє візуально ідентифікувати людину. Звичайно, якщо б ми знали прізвища та по-батькові, то якнайшвидше провели б цю роботу. Щоб мати підтверджений юридичний факт смерті та належним чином поховати людину. Ймовірно, що ці 40 неідентифікованих - люди, які не мали родичів або це цілі родини. Принагідно я звертаюся до жителів Ізюма, які залишаються в місті та тих, які виїхали, якщо в них є зниклі родичі, чи вони вважають, що хтось із них міг бути у масовому похованні, зверніться до поліції”, - сказав Болвінов.

Читайте також: Щодо катівень на Харківщині розслідують 10 кримінальних справ - поліція

Як повідомляв Укрінформ, після звільнення Ізюму у вересні 2022 року правоохоронці виявили в лісі на околиці масове поховання. За даними обласної поліції, з нього вилучили 449 тіл (22 військовослужбовців і цивільні, кілька дітей), принаймні 30 з них - зі слідами катувань.

Зокрема, експертизами ДНК підтверджено, що у масовому похованні було тіло дитячого письменника Володимира Вакуленка, якого загарбники застрелили навесні 2022 року.

28 грудня 2022 року стало відомо, що керівник ізюмського осередку «Пласту» Олег Єфіменко теж був похований у лісі. Експерти підтвердили, що чоловіка катували.

Восени 2023 року прокуратура повідомляла, що 57 жертв із масового поховання ідентифікувати не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-