СБУ затримала російського шпигуна, який встановив вебкамери поблизу порту Миколаєва

СБУ затримала російського шпигуна, який встановив вебкамери поблизу порту Миколаєва

Укрінформ
Служба безпеки України затримала російського агента, який встановив вебкамери поблизу Миколаївського морського порту, щоб шпигувати за військовими кораблями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

У зоні особливої уваги росіян були кораблі Збройних сил України, а також морські судна торговельного флоту України, які експортують агропродукцію.

Щоб відслідковувати місця базування українських плавзасобів, фігурант встановив декілька вебкамер на технологічних спорудах поблизу порту.

Камери мали здійснювати безперервну онлайн-трансляцію морського та річкового трафіків з наданням віддаленого доступу російській спецслужбі.

Співробітники СБУ своєчасно виявили і деактивували приховані відеопристрої.

Зловмисника затримали, коли він намагався встановити ще одну вебкамеру з видом на річкову акваторію.

Як встановило розслідування, ще одним завданням російського агента було виявлення наземних об’єктів Сил оборони, у тому числі військових госпіталів, навчальних центрів та блокпостів.

За даними слідства, зловмисником виявився працівник місцевої компанії, якого спецслужба РФ дистанційно завербувала наприкінці 2023 року.

У поле зору росіян він потрапив через активність у прокремлівських Телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію проти України.

Читайте також: У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою

Надалі агент спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон із доказами його комунікації з агресором. Також у фігуранта виявили інструменти для монтажу відеокамер та коробки від них.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ,СБУ викрила інформаторку воєнної розвідки РФ, яка збирала дані про Сили оборони і коригувала ворожий вогонь по цивільній інфраструктурі у Донецькій області. Щоб збирати дані про рух ешелонів з важкою бронетехнікою та артилерією Збройних сил України на передову, жінка влаштувалася продавчинею привокзального кіоску у фронтовому районі.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-