У ворожому півкільці. Як живе Сіверська громада

У ворожому півкільці. Як живе Сіверська громада

Укрінформ
Сіверська громада на Донеччині майже два роки живе без світла, води, газу і зв’язку

Сіверська міська об'єднана територіальна громада входить у Бахмутський район Донецької області. В її складі 7 населених пунктів – м. Сіверськ і 6 сіл: Григорівка, Дронівка, Платонівка, Різниківка, Свято-Покровське  та Серебрянка.

На 2018 рік в ОТГ проживало близько 13 тисяч мешканців, які працювали на цегляному заводі, в численних фермерських господарствах та на підприємствах інфраструктури.  Після повномасштабного вторгнення залишилося 1100 осіб, з них – жодної дитини. 

Сіверська вже майже два роки живе без світла, води, газу і зв’язку. Про те, як вирішуються найголовніші питання для населення,  Укрінформ розпитав голову Сіверської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області Олексія Воробйова.

У ГРОМАДІ ЗАЛИШИЛОСЯ 10% МЕШКАНЦІВ

 «Зараз у Сіверській громаді мешкає 1100 людей – це 10%, які залишилися після повномасштабного вторгнення. Невдовзі буде два роки, як громада без води, без інтернету, без світла та газу», – каже Воробйов.

Олексій Воробйов
Олексій Воробйов

Він підкреслив, що в громаді на сьогодні немає жодної дитини, всіх вивезли, а серед тих, хто залишається, 65%  – літні люди.

За словами керівника, в громаді ще зараз працюють чотири соцпрацівники, які допомагають людям похилого віку. З міської лікарні та амбулаторії, які обслуговували населення, залишилися лиш стоматолог та сімейний лікар, інших фахівців  залучають, привозять для огляду пацієнтів, щоб зробити УЗД, рентген тощо.

«У нас працює лікар-стоматолог, ми зуби лікуємо безоплатно жителям. Ще в нас є сімейна лікарка, яка не виїжджала на жоден день із громади, працює. Інші лікарі приїжджають, тобто, без медичного обстеження люди в громаді не залишаються», – заявив Воробйов.

Фото: Сіверська Військова Адміністрація
Фото: Сіверська Військова Адміністрація

За його словами, медзаклад з Сіверської громади було релоковано у більш безпечний район, де наразі він працює і сімейні лікарі обслуговують жителів, які виїхали.

Воробйов також зазначив, що затримки із соціальними виплатами жодного разу, жодного місяця в громаді не було, пенсії всім привозять.

ДРОВА ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ

За словами начальника військової адміністрації, щоосені людям завозять дрова, пелети в обсязі того, щоб усім вистачило. Також закуповують дрова ще й улітку, тому що людям потрібно готувати їжу, бо всі готують на дровах.

Фото: Сіверська Військова Адміністрація
Фото: Сіверська Військова Адміністрація

Він додав, що мешканцям ще в минулому році в повному обсязі завезли буржуйки і підкреслив, що обласна адміністрація закупила дрова абсолютно всім домоволодінням.

«У нас не так, що опалювальний сезон закінчується і на цьому закінчується все. Тому що нема електрики. Наша громада перебуває у ворожому півкільці впродовж півтора року, тому, якби була б одна з тисячі можливостей, ми б скористалися, звісно. Але її немає, особливо зараз це взагалі неможливо, тому що кожного, кожного дня тривають обстріли», – акцентував Воробйов.

Фото: Сіверська Військова Адміністрація
Фото: Сіверська Військова Адміністрація

Він розказав, що на сьогодні громада отримала очисні системи, завдяки Донецькій ОВА закуплено водовоз, і скоро будуть людям розвозити воду.

«Воду розвозитимемо, тому що в нас є свої свердловини, але немає електрики, і я не можу там поставити потужні генератори, щоб подавати воду.  Бо свердловини знаходяться в небезпечному місці», – додав керівник МВА.

ЛЮДИ ЖИВУТЬ У ПІДВАЛАХ

За словами голови міської ОТГ, на сьогодні місто Сіверськ зруйноване на 90%,  люди живуть у підвалах багатоповерхівок і приватних будинків.

«Якщо щось руйнується обстрілами, у нас є в запасах будматеріали, ми все одразу людям завозимо. Маломобільним, звісно, намагаємося особливо допомогти. У багатоповерхівках люди кооперуються і живуть у підвалах, які так і називаються – найпростіші укриття», – пояснив Олексій Воробйов.

Також у Сіверській громаді досі працює комунальне підприємство.

«По-перше, комунальники допомагають роздавати гуманітарну допомогу. Бо ми не можемо збирати людей для роздачі гуманітарки десь усіх разом з міркувань безпеки, тому їм усе розвозиться. Комунальники ж доставляють людям і дрова. Те, що можливо відновити після обстрілів, ми намагаємося одразу відновлювати силами наших комунальників», – констатував Воробйов.

Фото: Сіверська Військова Адміністрація
Фото: Сіверська Військова Адміністрація

Він підкреслив, що до грудня і в умовах війни на території громади не було сміття, його вивозили, усі сміттєві баки були чистими.

У «ПУНКТІ НЕЗЛАМНОСТІ» Є ПРАЛЬНІ МАШИНИ

На території громади сьогодні є і працюють цілодобово «Пункти незламності», де є генератори, старлінки, і люди мають можливість скористатися телефонами.

«У «Пунктах незламності», звісно, є генератори, і мешканцям, якщо є можливість, привозимо свій бензин, вони на це навіть не витрачають гроші. Людям бензин привозимо раз на місяць, а у «Пункти незламності» частіше, тому що там багато роботи виконується –  дві хімчистки працюють, пральні машини, де люди приходять і безкоштовно перуть», – повідомив керівник МВА.

Він наголосив, що сам завжди присутній у громаді.

«На території громади я перебуваю щодня. Не буваю тільки тоді, коли проходять наради з керівництвом. І мої співробітники є також кожного дня. Я просто не встигаю всю територію об'їхати. Але там, де в мене не виходить доїхати, доїжджають мої співробітники», – сказав Воробйов та додав, що тому всією інформацією по громаді вони володіють, і якщо щось відбувається, моментально реагують.

ХАРЧАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ ВСІ

Начальник військової адміністрації також зазначив, що продуктами харчування всі люди забезпечені. В цьому допомагають численні українські та міжнародні благодійні фонди, компанії. Адміністрація активно співпрацює зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні, Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ, Товариством Червоного Хреста України, Благодійним фондом «Лікарі без кордонів – Бельгія», Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Благодійною організацією «Благодійний фонд «Янголи спасіння», Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців і ще десятком благодійників.

«Я не побоюся сказати, що наша громада найбільш забезпечена з усіх громад продуктами харчування, слава Богу. Люди постійно отримують продукти, воду і навіть того року ми завозили їм балони з газом. Нам вистачає всього. Є навіть ті, які відправляють посилки з продуктами родичам на безпечну територію», – розказав Воробйов.

За його словами, евакуація в громаді тримає, і тим мешканцям, хто хоче евакуюватися, допомагають, але наразі залишилися люди, які не хочуть їхати.

Воробйов повідомив, що мешканці Сіверської громади, які евакуювалися, виїхали в основному до Кривого Рогу, Дніпра, Києва і в Полтавську область.

ДОПОМОГА ТИМ, ХТО ВИЇХАВ

І громада сьогодні навіть допомагає тим, хто виїхав.

«У нас зараз зареєстровано 1700 сімей, які евакуювалися, і ми знаходимо можливості й щомісяця відправляємо їм продуктовий набір і предмети гігієни. Мало того, всі дітки, які виїхали з нашої громади, отримали по два-три новорічних подарунки», – підкреслив Воробйов.

Він також розказав, що в минулому році громаді вдалося оздоровити близько 400 діток, а цього року 35 школярів уже відпочивають в Карпатах.

«У нас в Карпати поїхав 9 клас у повному складі з учителем. Діти не бачилися два роки, і уявіть, яка радість у них була», – зазначив співбесідник.

За його словами, з Сіверської громади були евакуйовані три школи, і на дистанційному навчанні зараз знаходяться 550 дітей.

Воробйов заявив, що сьогодні у нього потужна, сильна команда в адміністрації, яка з півслова розуміє, що треба робити.

«Для нас головне – думати про людей, не сьогодні-завтра ця війна закінчиться, треба далі думати, як повертатися», – підсумував начальник Сіверської міської військадміністрації.

Олена Колгушева. Донецька область

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-