ОМС вважають пріоритетним ухвалення законодавчих змін щодо місцевих податків і бюджетів

ОМС вважають пріоритетним ухвалення законодавчих змін щодо місцевих податків і бюджетів

Опитування
Укрінформ
Органи місцевого самоврядування вважають пріоритетним ухвалення законодавчих змін щодо місцевих податків та місцевих бюджетів, а також після закінчення воєнного стану - змін до Конституції щодо децентралізації.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадської організації «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «Говерла», які були презентовані в Укрінформі.

Згідно з опитуванням, 65% представників органів місцевого самоврядування вважають пріоритетним внесення змін до Податкового кодексу та закону щодо надання повноважень громадам у частині місцевих податків, 64% - змін до Бюджетного і Податкового кодексів щодо вдосконалення системи вирівнювання місцевих бюджетів і 57% - змін до Конституції в частині децентралізації (після завершення воєнного стану).

Читайте також: Дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності

Ще 52% респондентів виступають за внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування в період воєнного стану і прийняття Містобудівного кодексу та закону про особливості відновлення публічної влади на деокупованих територіях, а також 50% - за внесення змін до закону щодо комунальної власності.

Як пояснив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, опитування показало 7 концепцій, які, на думку органів місцевого самоврядування, мають бути пріоритетними для ухвалення парламентом.

«Тобто, це проблема відчуття фінансової неспроможності, відчуття нестачі коштів, нефінансування кадрів і інших потреб громади, а також готовність до адміністрування податків. Під удосконаленням системи вирівнювання місцевих бюджетів, мабуть, мається на увазі збільшення можливостей для власних бюджетів. Крім цього, представники органів місцевого самоврядування розуміють, що поки не будуть закриті усі реформи децентралізації конституційно, є певна невизначеність і певне відчуття можливих відкатів назад, що створює непрогнозованість на майбутнє», - сказав він.

В опитуванні взяли участь представники органів місцевого самоврядування територіальних громад всіх областей України. Загалом було опитано 315 представників ОМС в усіх регіонах України (крім АРК і тимчасово окупованих територій).

Результати дослідження будуть скеровані до профільних комітетів Верховної Ради та у центральні органи виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-