СБУ перекрила ще чотири схеми виїзду ухилянтів, серед «клієнтів» - клірик УПЦ МП

СБУ перекрила ще чотири схеми виїзду ухилянтів, серед «клієнтів» - клірик УПЦ МП

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала ще чотири схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

Про це повідомила СБУ, передає Укрінформ.

СБУ перекрила ще чотири схеми виїзду ухилянтів / Фото: СБУ

Як зазначається, у результаті комплексних заходів у різних регіонах України правоохоронці затримали десятьох організаторів оборудок.

Встановлено, що ділки пропонували військовозобов’язаним втекти до країн Європейського Союзу на підставі підроблених документів. Вартість таких «послуг» становила до 12 тисяч доларів залежно від терміновості виїзду.

Зокрема, у Закарпатській області СБУ викрила трьох зловмисників, які допомагали потенційним призовникам виїхати до країн ЄС під виглядом водіїв міжнародних пасажирських рейсів.

Організували оборудку двоє співвласників місцевої автотранспортної компанії та їхній спільник – житель Хустського району.

Використовуючи е-підпис підприємства, ділки вносили персональні дані клієнтів до інформаційної системи «Шлях». Після цього ухилянтів «підсаджували» на рейс другими водіями, і таким чином ті перетинали кордон.

Читайте також: СБУ викрила на Буковині медиків, які продавали фіктивні довідки ухилянтам

«Послугами» зловмисників скористався, зокрема, клірик місцевої єпархії Української православної церкви Московського патріархату. На сьогодні чоловік перебуває в Україні, за фактом вчинення ним правопорушення триває слідство.

У Тернопільській області правоохоронці заблокували одразу дві схеми ухилення від мобілізації.

Організаторами однієї з оборудок виявилися двоє місцевих комерсантів, які торгували фальшивими довідками військово-лікарської комісії та військкомату щодо непридатності до служби через «погане» здоров’я. Для виготовлення «пакета документів» вони використовували підроблені бланки та штампи відповідних державних установ.

Організатори іншої схеми називали себе прибічниками «народовладдя». Від імені фейкової організації вони видавали своїм однодумцям військові квитки, дуже схожі на військово-облікові документи встановленого зразка. Підробку зловмисники використовували для ухилення від мобілізації.

У Львові СБУ знешкодили злочинну групу, яка за гроші обіцяла призовникам «списання» з військового обліку за станом здоров’я. До незаконної діяльності організатор схеми залучив двох спільників, які домовлялися з клієнтами та передавали йому гроші.

Читайте також: На Закарпатті чоловіка засудили до 7 років тюрми - переправляв ухилянтів через кордон

За викритими фактами тривають розслідування з метою встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Фігурантам загрожує до дев'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Державного бюро розслідувань викрили організовану злочинну групу, яка за сприяння правоохоронців переправляла ухилянтів до Молдови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-