У Львові вшанували пам'ять Героїв Крут

У Львові вшанували пам'ять Героїв Крут

Фото
Укрінформ
У Львові вшанували пам'ять Героїв Крут, зокрема, учасників бою - Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка, які поховані на Личаківському цвинтарі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Львові вшанували пам'ять Героїв Крут / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

На Личаківському кладовищі у Львові відбулися заходи з вшанування пам’яті учасників бою, який відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути на Чернігівщині.

Відбулася панахида за участі громадськості, військових, духовенства, влади, курсантів Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

До могил двох учасників бою під Крутами - Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка присутні поклали квіти та запалили лампадки.

Читайте також: Зеленський вшанував пам'ять Героїв Крут

Ігор Лоський народився у Любліні (Польща). Був учасником Студентського куреня Армії УНР. Під час бою під Крутами тяжко поранений. Згодом працював у Міністерстві закордонних справ УНР, а потім проживав у Львові, досліджував історію та викладав у малій Греко-католицькій семінарії.

Андрій Лазаренко народився у Києві. Участь у бою під Крутами брав 17-річним. Опісля був сотником Армії УНР. Згодом провадив наукову діяльність у Львові, створив школу біологів-генетиків, науковець світового рівня.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 29 січня відзначають День пам’яті Героїв Крут.

Читайте також: Залужний у День пам’яті Героїв Крут подякував усім, хто боронить майбутнє держави

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків. Бій тривав до вечора.

Загалом у бою під Крутами загинули з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-