СБУ затримала хакера, який готував кібератаки на сайти влади й коригував удари росіян по Харкову

СБУ затримала хакера, який готував кібератаки на сайти влади й коригував удари росіян по Харкову

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України викрили у Харкові учасника російського хакерського угруповання "народна сyberармія рф", підконтрольного ФСБ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисник коригував вогонь росіян по Харкову та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

За наведенням фігуранта загарбники здійснили два ракетні удари по цивільній інфраструктурі міста. Серед об’єктів була лікарня.

Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони Збройних сил України.

Крім того, хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України.

У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ затримали зловмисника.

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, спеціаліст у сфері ІТ, якого ФСБ залучила до співпраці через спеціалізований телеграм-канал хакерських спільнот.

Для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони він обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його версією, могли перебувати українські захисники.

Отримані відомості він надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучили три мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь Росії.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка вистежувала бронетехніку Сил оборони під Бахмутом

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який вистежував HIMARS та Leopard під Авдіївкою

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ, який коригував удари по Силах оборони у Донецькій області. Зловмисник виконував завдання із наведення російських зенітно-ракетних комплексів С-300 на місця тимчасової дислокації підрозділів Сил оборони в районі Вугледара.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-