СБУ затримала російського агента, який  вистежував HIMARS та Leopard під Авдіївкою

СБУ затримала російського агента, який вистежував HIMARS та Leopard під Авдіївкою

Відео
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України викрила агента ФСБ РФ, який готував серію ракетно-артилерійських ударів по позиціях Сил оборони у Донецькій області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Серед основних цілей ворога були штаби та ключові опорні пункти підрозділів Збройних сил України під Авдіївкою.

Також агресора цікавили можливі маршрути руху важкого озброєння українських військ у напрямку передової.

У зоні особливої уваги росіян були реактивні системи залпового вогню HIMARS, танки Leopard та бойові машини піхоти Bradley.

Для здійснення ударів по об’єктах ЗСУ російський агент мав виявити їх локації й передати відповідні координати до ФСБ.

Співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, чим запобігли серії обстрілів позицій українських захисників у районі жорстоких боїв за Авдіївку.

У результаті спецоперації фігуранта затримали в його помешканні. У нього вилучили мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів Сил оборони та листування з ФСБ.

За даними слідства, зловмисником виявився житель Мирнограда на Донеччині, якого російська спецслужба завербувала у грудні 2023 року. У поле зору агресора він потрапив через те, що поширював інформацію про підрозділи ЗСУ у проросійських телеграм-групах.

Читайте також: Росія поширює нову ІПСО через масову email-розсилку в Україні - СБУ

Щоб зібрати розвіддані для ФСБ, агент обходив прифронтову територію та робив мітки на електронній карті. Потім він перенаправляв своєму російському куратору геолокації з текстовим описом.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала російську агентку, яка розвідувала місця базування особового складу та важкого озброєння Сил оборони в районі Бахмута.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-