Школи на Одещині відмовилися від «молдовської мови» та перейшли на румунську

Школи на Одещині відмовилися від «молдовської мови» та перейшли на румунську

Укрінформ
На Одещині 13 шкіл відмовилися від терміна «молдовська мова» та перейшли на румунську як офіційну мову ЄС.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Укрінформ.

«З вересня 2023 року за свідомим вибором батьків і педагогів у трьох одеських школах перейшли з молдовської мови на румунську як офіційну мову ЄС. А вже з цього семестру таке рішення підтримали ще 13 шкіл, оновивши установчі документи та освітні програми», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у МОН, в Одеській області проживають найбільше представників молдовської національної меншини в Україні. З понад 700 шкіл у 16 навчання було організовано українською і молдовською мовами.

Відтепер офіційно всі школи Одещини, де раніше викладали молдовською, навчають державною мовою Республіки Молдова та офіційною мовою ЄС - румунською.

Читайте також: Державна мова у Молдові відтепер румунська — закон набув чинності

У МОН наголосили, що в одеських закладах освіти всі учні можуть опановувати програму державною мовою.

Водночас для представників національних меншин діє оптимальна модель використання мов. Вона передбачає навчання двома мовами, коли певний відсоток предметів викладається українською, а решта — рідною мовою національної спільноти, відповідно до імплементації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів стосовно прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах».

Читайте також: Кабмін попередив про відповідальність за вживання терміна «молдовська мова»

16 березня 2023 року парламент Республіки Молдова ухвалив закон про заміну в усіх нормативних актах поняття «молдовська мова» на «румунська мова». Органи виконавчої влади України у відносинах з Республікою Молдова використовують тільки поняття «румунська мова».

Фото ілюстративне: пресслужба МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-