До дев'яти років тюрми засудили агента ФСБ, який збирав розвіддані на Миколаївщині

До дев'яти років тюрми засудили агента ФСБ, який збирав розвіддані на Миколаївщині

Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 9 років позбавлення волі агенту Федеральної служби безпеки РФ, який шпигував за Силами оборони України на території Миколаївської області та збирав інформацію про наслідки ворожих влучань.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Засудженим є 33-річний житель Миколаєва. У поле зору ФСБ він потрапив через свої неодноразові висловлювання у прокремлівських телеграм-каналах на підтримку загарбників.

Російська спецслужба дистанційно залучила чоловіка до співпраці одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Агентурну мережу, до складу якої входив засуджений, СБУ знешкодила на початку жовтня минулого року. У результаті багатоетапної спецоперації правоохоронці затримали тоді 13 зловмисників, які розвідували позиції Сил оборони України та коригували повітряні удари російських військ по Миколаївській області.

Як з'ясувало слідство, усі затримані були на прямому зв’язку із проросійським блогером Сергієм Лебедєвим (більш відомим під псевдонімом «Лохматий»), який переховується у тимчасово окупованому Донецьку та працює на ФСБ.

Встановлено, що сам засуджений намагався виявити місця тимчасового базування штабів Збройних сил України й основні маршрути пересування військової техніки українських захисників. Також він здійснював дорозвідку ворожих влучань після масованих повітряних атак російської армії на територію регіону.

Зібрані фігурантом розвіддані потрібні були росіянам для коригування повторних ударів по місцевій інфраструктурі.

Для комунікації з ворогом інформатор використовував популярний месенджер, а передачу відомостей здійснював у вигляді текстових повідомлень.

Читайте також: СБУ затримала посадовця Укрзалізниці, який шпигував за військовими ешелонами

Суд визнав зловмисника винним за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні в Миколаївській області СБУ нейтралізувала російську агентурну мережу, до складу якої входило 13 місцевих жителів. Встановлено, що саме за їхнім наведенням восени 2022 року загарбники вдарили із зенітно-ракетного комплексу С-300 по багатоповерхівці в Миколаєві, спричинивши загибель сімох цивільних, зокрема дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-