Суддя Мукачівського райсуду проведе п'ять років за ґратами

Суддя Мукачівського райсуду проведе п'ять років за ґратами

Укрінформ
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визнала суддю Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Михайла Пака винним в одержанні хабаря та призначила йому п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"13 грудня 2023 року Апеляційна палата ВАКС частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП на рішення суду першої інстанції та постановила ухвалу, якою суддю Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області М. Пака засуджено до 5 років позбавлення волі", – ідеться у повідомленні.

Як уточнили у прокуратурі, суддя визнаний винним за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Начальник юридичного відділу Пенсійного фонду Мукачева О. Маковський, який теж брав участь у корупційних діях, визнаний винним за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369 (пособництво в наданні неправомірної вигоди службовій особі) ККУ. Йому призначене покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

Ухвала суду апеляційної інстанції набуває законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного суду протягом трьох місяців.

У САП нагадали, що, за версією слідства, суддя Мукачівського міськрайонного суду, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, за участю начальника юридичного відділу управління Пенсійного фонду, отримав дві тисячі гривень хабаря від громадянина за прийняття на його користь судового рішення у справі за адміністративним позовом останнього до Управління соціального захисту населення Мукачівської районної держадміністрації.

У вересні 2021 року ВАКС визнав фігурантів винними за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Згідно з вироком, суддя отримав сім років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади протягом трьох років. Його спільнику були призначені шість років ув'язнення з конфіскацією половини належного майна.

Читайте також: ВАКС на два місяці відсторонив посадовця, якого разом із мером Сум викрили на хабарі

8 серпня 2022 року Апеляційна палата ВАКС скасувала вироки та закрила провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 (закінчення терміну досудового розслідування після оголошення особі підозри) Кримінального процесуального кодексу України.

30 березня поточного року Верховний суд частково задовольнив касаційні скарги прокурорів, скасував ухвалу про закриття провадження та скерував справу на новий розгляд до Апеляційної палати ВАКС.

Як повідомляв Укрінформ, до семи років позбавлення волі за хабарництво ВАКС засудив голову одного з районних судів Вінницької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-