Росіяни обмежують доступ до освіти дітям на окупованих територіях - Amnesty

Росіяни обмежують доступ до освіти дітям на окупованих територіях - Amnesty

Дослідження
Укрінформ
Жителі тимчасово окупованих Росією територій України ризикують зазнати репресій через прагнення продовжити українську освіту, а деякі батьки змушені ховати своїх дітей.

Про це свідчать результати дослідження Amnesty International, передає Укрінформ.

Як зазначається, агресивна війна РФ призвела до широкомасштабного переривання освіти на ТОТ.

"На окупованих Росією територіях залякування та примус є щоденною реальністю для сімей, дітей та викладачів", - заявила дослідниця AІ Анна Райт.

За даними АІ, попри ризик репресій через кілька місяців після початку російської окупації деякі вчителі та батьки намагалися організувати навчання за українською програмою. Як партизани, вони "викопували ями в своїх садах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і в старих сараях, щоб зловити мобільний сигнал".

Водночас деякі батьки на окупованих територіях припиняють навчання дітей заради їхньої безпеки. Жителі розповідають, що до них приходять чоловіки у російській військовій формі і примушують відправляти дітей у школу, погрожуючи "відвезти їх до дитбудинку в Росії".

Вчителька з окупованої громади Бердянська Запорізької області, яка виїхала з окупованих територій у липні 2022 року, але продовжує проводити онлайн-уроки для дітей в окупованій громаді, каже, що школярів примушують учити і співати російський гімн. Тим, хто відмовляється, погрожують забрати їх у батьків на "перевиховання в російських дитбудинках".

Родини з ТОТ розповіли, що школи, які відкрилися після окупації, не мають достатньої кількості кваліфікованих викладачів, дітей залишають самостійно читати підручники в класі. Від цього страждає якість навчання та дисципліна.

Читайте також: На ТОТ Запоріжжя росіяни створили пропагандистську організацію для зомбування дітей

"Окупаційна влада має негайно припинити залякування місцевого населення, примушення педагогічного персоналу проводити неналежні освітні заходи та інші зловживання. Під час війни або окупації всі сторони зобов'язані дотримуватися міжнародного гуманітарного права та прав людини. Забезпечення права дітей на доступ до якісної освіти є одним із таких обов'язків", - заявляють в АІ.

Як повідомляв Укрінформ, на тимчасово окуповані території продовжують прибувати вчителі з РФ.

Фото: Краматорська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-