У Запоріжжі волонтери плетуть для фронту «зимові» сітки з «легкої» тканини

У Запоріжжі волонтери плетуть для фронту «зимові» сітки з «легкої» тканини

Фоторепортаж
Укрінформ
У Запоріжжі волонтерський центр “Паляниця” робить для військових окопні свічки та “зимові” маскувальні сітки з “легкої” тканини.

Волонтери кажуть, що мають чергу із ста сіток. Аби закрити цю потребу, треба гроші на тканину та робочі руки. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас черга утворилась на сітки. Багато їх треба, а от людей, як ми кажемо, “павуків”, що їх плетуть, не вистачає. Хлопці військові просять сітки, бо вони дуже потрібні. Різних кольорів і білі, і мілітарі. Сіток 100 треба зробити”, - розповідає волонтерка Валентина Тишкевич.

Раніше в центрі “Паляниця” був великий цех “павуків”, а зараз людей дуже мало і робочих рук не вистачає.

Сама Валентина до початку повномасштабного вторгнення мала зовсім інше життя, вона артистка.

“Артистка, співачка, музикантка. Зараз про це не думаю. Життя до війни і нині - це різне. Раніше були гастролі... я сумую за тим життям, але бачиш зараз хлопців, які на фронті, які поранені і про себе не думаєш. Залишилась в місті, нікуди не поїхала. З перших днів тут, в “Паляниці”, - говорить вона.

Зараз волонтери плетуть сітки з нової тканини, яка має назву спанбонд. Кажуть, що вона синтетична, плести з неї важко, але сітки виходять в рази легшими та не промокають від дощу, на сонці не блищать і довше служать. Один рулон коштує 3700 грн. Його вистачає на 12 сіток. В день волонтери можуть зробити 4 сітки.

Якщо робочих рук буде більше, то сіток зможуть робити більше і чергу, яка нині утворилась, зможуть закрити.

Ще одна зимова потреба військових - окопні свічки.

Сьогодні за їх виробництво відповідає 79-річний волонтер, якого всі звуть “Дядя Федір”.

“400-500 свічок за день роблю. Сезон свічок почався в минулу середу. Парафіну тонн закупили. Це вже другий сезон як я свічками займаюсь. Сам все роблю: пічку топлю, парафін розтоплюю, баночки ставлю, розливаю”, - каже не відволікаючись від роботи чоловік.

За тонну парафіну волонтерський центр заплатив 81 тисячу гривень. Кажуть, що минулого року перебили на свічки 3-5 тонн парафіну, цього року треба не менше.

Волонтерський центр “Паляниця” збирає гроші на різні потреби військових.

У Запоріжжі волонтерський центр “Паляниця” робить для військових окопні свічки та “зимові” маскувальні сітки / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

Він працює у Запоріжжі з перших днів війни. Паляниця» – найбільший волонтерський центр Запоріжжя, що фокусується на допомозі військовим.

Крім головного штабу центр має 7 районних штабів.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-