В Одеській області побудують 7 заводів для переробки сміття - підписали меморандум

В Одеській області побудують 7 заводів для переробки сміття - підписали меморандум

Фото
Укрінформ
У 7 громадах на Одещині побудують заводи для переробки сміття. Проєкт планують реалізувати протягом півтора року.

Про це під час брифінгу в Одесі повідомив міністр екології та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що 15 листопада в Одесі пройшло підписання меморандуму про створення семи сміттєпереробних підприємств в громадах регіону. Документ підписали представники громад, голова Одеської ОВА Олег Кіпер та міністр екології та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За словами Стрільця, в документі йдеться про те, що громади готові працювати в рамках європейської розбудови інфраструктури управління відходами.

«Така розбудова - одне із завдань, яке ставить перед нами Президент Зеленський в рамках розвитку України. Першою пілотною областю була Київщина, де наразі завершується планування такого об’єкту. Друга - це Полтавщина. Третя – Одещина. Протягом максимально короткого проміжку часу Україна повинна мати 200 об’єктів управління відходами», - зазначив Стрілець.

Читайте також: За рік в Україні утворюється понад 10 мільйонів тонн сміття - Міндовкілля

Він пояснив, що уряд має комунікацію з міжнародними фінустановами, які готові надати громадам кредити на будівництво. За словами міністра, будь-яке підприємство з переробки відходів є або комунальним підприємством (власність громади), або це приватний бізнес. Модель власності обере громада. Влада ж забезпечує кредитування від міжнародних банків.

«Всі відходи повинні сортуватися. З біологічно активного компоненту потрібно забрати енергетичну складову. Потенційно ми можемо говорити не лише про виділення біогазу. А навіть про очищення його до біометану, який сьогодні вкрай важливий як енергоресурс. В кожній громаді можуть використовуватися різні моделі сміттєпереробки», - додав Стрілець.

В свою чергу голова ОВА Олег Кіпер наголосив, що такі заводи створять додаткові робочі місця в регіоні та позитивно вплинуть на екологію, адже на Одещині такі відходи в багатьох місцях зберігаються в неналежному стані.

В Одеській області побудують 7 заводів для переробки сміття - підписали меморандум / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

«На сьогоднішній день в Одеській області переробляється близько мільйона тонн побутових відходів. Місця для будівництва заводів обрані з урахуванням логістики. Це, зокрема, Арциз, Подільськ, Саф’яни», - повідомив Кіпер.

Він зазначив, що майбутні підприємства зможуть переробляти відходи не лише з Одеської області, а й, зокрема, з Миколаївської.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі вивезли 90 тонн сміття з вулиці, куди влучила російська ракета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-