В Одесі дощ підтопив Спасо-Преображенський собор, пошкоджений російською ракетою

В Одесі дощ підтопив Спасо-Преображенський собор, пошкоджений російською ракетою

Фото
Укрінформ
В Одесі через зливи 11 та 12 листопада було підтоплено Спасо-Преображенський собор, в який влучила російська ракета влітку цього року.

Про це в Телеграмі повідомили в Одеській міськраді, передає Укрінформ.

«Унаслідок сильного дощу з 10 на 11 листопада було підтоплено Спасо-Преображенський собор, що раніше зазнав значних руйнувань під час російської ракетної атаки влітку цього року», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що надмірне зволоження конструкцій собору може призвести до подальших руйнувань, тому проведення робіт з консервації собору є наразі надзвичайно нагальним питанням.

Дощ підтопив Спасо-Преображенський собор в Одесі / Фото: t.me/odesacityofficial

Читайте також: У Херсоні ворог влучив у бібліотеку імені Гончара

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки були пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Рятувальникам та священослужителям вдалося врятувати низку ікон, у тому числі Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

У серпні офіс прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні заявив, що Італія планує зробити внесок у зусилля з відновлення Одеського кафедрального собору, який розбомбила російська армія.

Другого жовтня Україна та Італія підписали угоду про оновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору. За словами віцепрем'єр-міністра і міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні, відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-