У Миколаєві затримали російського агента, який збирав дані про військові аеродроми

У Миколаєві затримали російського агента, який збирав дані про військові аеродроми

Фото
Укрінформ
У Миколаєві Служба безпеки України затримала інформатора ФСБ РФ, який збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

За даними слідства, зловмисник на початку повномасштабного вторгнення РФ виїхав за кордон та почав активно підтримувати збройну агресію росіян, після чого був дистанційно завербований ворожими спецслужбами.

Повернувшись в Україну у березні цього року, він намагався виявити можливі локації військових аеродромів, де розташована авіація Збройних сил України.

Встановлено, що дистанційну комунікацію з російською спецслужбою він підтримував через зв’язкових, зокрема прокремлівського блогера Сергія Лебедєва (більш відомого під псевдонімом “Лохматий”), який перебуває у тимчасово окупованому Донецьку і працює на ФСБ.

У червні цього року СБУ заочно повідомила цьому блогеру про підозру у державній зраді та нейтралізувала мережу його інформаторів у Миколаївській області.

Агентом ФСБ виявився місцевий житель, який був активним користувачем Телеграм-каналу “Лохматого”.

Під час листування з ворожим блогером він підтримував антиукраїнські наративи та передавав відомості про дислокацію Сил оборони на території регіону. Збирав потрібні відомості фігурант через особисті контакти та з відкритих джерел.

Крім того, він обходив місцевість та приховано фіксував українські об’єкти, а потім передавав інформацію до ФСБ у вигляді тексту та фотографій з прив’язкою до місцевості.

Співробітники СБУ задокументували діяльність російського інформатора і затримали його.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з Лебедєвим.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який коригував ракетну атаку на Харків

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, зловмиснику повідомлено про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань (ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Йому загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ в Миколаївській області нейтралізувала найбільшу російську агентурну мережу, до складу якої входили 13 місцевих жителів. Вони передавали координати українських об’єктів до ФСБ через “Лохматого”.

У червні 2023 року СБУ заочно йому повідомила про підозру. Лебедєв займався формуванням інформаторської мережі у різних регіонах України, для чого створив Телеграм-канал з аудиторією у понад 30 тисяч користувачів.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-