СБУ затримала російського агента, який коригував ракетну атаку на Харків

СБУ затримала російського агента, який коригував ракетну атаку на Харків

Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України затримали агента Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (відомого як ГРУ), який скоригував ворожу повітряну атаку на Харків 6 жовтня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Того дня загарбники вдарили по Харкову ракетами типу "Іскандер". Загинули двоє людей, серед яких 10-річний хлопчик. Десятки людей дістали поранення. Значних руйнувань та пошкоджень зазнали низка житлових будинків у центрі міста.

Встановлено, що для підготовки ракетної атаки російський агент передав загарбникам електронні координати цілей із прив’язкою до місцевості.

За даними слідства, зрадником виявився чоловік, який працював майстром на підприємстві, що займається будівництвом автодоріг та мостів. Російська спецслужба завербувала його дистанційно через Телеграм.

Під виглядом робочих поїздок агент фіксував місця базування та переміщення українських військ на території регіону.

Отриману інформацію він передавав до російського ГРУ через зв’язкового з тимчасово захопленої території на сході України. Ним виявився один із колишніх ватажків терористичної організації "ЛНР" на прізвисько "Шаман", якому СБУ раніше повідомила про підозру.

Під час обшуків у затриманого виявили 4 мобільні телефони та 7 сім-карток різних мобільних операторів із доказами листування з агресором, банківські картки, на які надходили кошти від ГРУ, понад 10 тис. доларів, одержаних злочинним шляхом.

Читайте також: Армія РФ завдала ударів по 17 населених пунктах Харківщини

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили ворожому агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у Вінницькій області затримали агента ФСБ, який готував повітряні удари по об’єктах Укрзалізниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-