В Одесі пам’ятник Толстому вирішили перенести, а Пушкіну і Воронцову - залишити

В Одесі пам’ятник Толстому вирішили перенести, а Пушкіну і Воронцову - залишити

Укрінформ
Історико-топонімічна комісія Одеси вирішила перенести пам’ятник Толстому, а пам’ятники Пушкіну перед мерією та князю Воронцову на Соборній площі рекомендувала залишити й актуалізувати інформацію.

Про це повідомила пресслужба міськради, передає Укрінформ.

«Пам’ятник Толстому Л.М. – російському письменнику (ск. М. Нарузецький, О. Князик, арх. І. Безчастнов). Пам’ятник розташований на площі Льва Толстого. Було запропоновано визнати пам’ятник таким, що втратив цінність та предмет охорони з точки зору сучасних актуальних подій... Комісією рекомендовано унормувати написи на пам’ятнику та прибрати його з публічного простору перенесенням до музейного простору минулого, який буде створено», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Пушкін, Щорс та інші: в Україні дозволили демонтувати памятники російським і радянським діячам

Зазначається, що пам’ятник поету О.С. Пушкіну (ск. В. Полонська, 1888 рік) розташований на Приморському бульварі, на території об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України «про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» заборона не поширюється на об’єкти всесвітньої спадщини.

Читайте також: У Львові демонтували радянські скульптури з Пагорбу слави

Цей пам’ятник є однією з найвидатніших на території Одещини пам’яток монументального мистецтва, становить виняткову мистецьку цінність. Тож комісія рекомендувала залишити його на місці.

У міськраді також поінформували, що пам’ятник князю М.С. Воронцову, який розташований на Соборній площі, теж становить виняткову мистецьку цінність. Тому комісія рекомендувала скоротити назву для Держреєстру – «Пам’ятник М.С. Воронцову».

Як повідомляв Укрінформ, у Львові 9 листопада демонтували три радянські скульптурні композиції з Пагорбу слави: «Мати-Батьківщина», «Воїн з прапором» і «Присяга».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-