Росіяни не вивозять тварин із «Асканії-Нової», але загроза реальна - директор заповідника

Росіяни не вивозять тварин із «Асканії-Нової», але загроза реальна - директор заповідника

Укрінформ
Загрози вивезення тварин з заповідника «Асканія-Нова» на ТОТ Херсонщини абсолютно реальні, проте фактичного переміщення тварин з «Асканії-Нова» наразі не відбулося.

Як передає Укрінформ, про це повідомив уФейсбуці директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Фальц-Фейна НААН Віктор Шаповал.

«Офіційний коментар щодо поширеної інформації про вивезення тварин Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна окупаційною адміністрацією. Насамперед, інформація не відповідає дійсності!», - написав Шаповал.

При цьому він зазначив, що факт підписання угоди «о сотрудничестве» з власником краснодарського «Сафарі-парку» Маріо Абурмаілехом має місце. За словами керівника заповідника, це не перша подібна угода з зоопарками, природоохоронними установами та асоціаціями Росії і тимчасово окупованого Криму, що передбачає «обмін тваринами». Зокрема, 16-19.08.2023 року були укладені договори з «Государственным природным биосферным заповедником «Ростовский», «Ассоциацией по сохранению и восстановлению редких и исчезающих видов животных «Живая природа степи» та «Ростовским-на-Дону зоопарком».

Таким чином, підкреслив Шаповал, загрози вивезення тварин абсолютно реальні, але фактичного переміщення тварин з Асканії-Нова до сьогодні не відбулося.

Керівник заповідника зауважив, що загалом з початку окупації під загрозою перебуває усе біорізноманіття Біосферного заповідника «Асканія-Нова», адже на території відбувається безконтрольне переміщення російських військ, пожежі та обстріли, що несумісне з задачами природоохорони.

Також Шаповал зазначив, що 10 жовтня 2023 року укладено «договір про співробітництво» між захопленим заповідником в особі самопроголошеного директора Мєщєрякова та Ялтинським зоопарком, в особі директора-колаборанта Зубкова, з поширенням в окупаційних ресурсах заклику до обміну тварин зоологічного парку «Асканія-Нова» з зоопарками Російської Федерації, зокрема йдеться про рідкісні і охоронювані види зі списку Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕS) - кінь Пржевальського, сайгак та кулан туркменський.

Читайте також: На Херсонщині горів захоплений росіянами заповідник «Асканія-Нова»

Чинний керівник Біосферного заповідника наголосив: подібні дії з «обміну тварин» стануть грубим порушенням Конвенції СІТЕS, ратифікованої українським парламентом (аналогічно, Росія є стороною-підписантом). Як підкреслив Шаповал, виникає питання до російських зоопарків – чи готові вони нести репутаційні втрати і санкційні ризики щодо незаконних дій.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила повний контроль над біосферним заповідником «Асканія-Нова». Подальше збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення не може бути забезпечене українською адміністрацією та знаходиться під безпосередньою загрозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-