Суд дав 12 років шпигуну ФСБ, який прикидався журналістом у прифронтових містах

Суд дав 12 років шпигуну ФСБ, який прикидався журналістом у прифронтових містах

Фото
Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі агенту Федеральної служби безпеки РФ, який під виглядом журналіста збирав розвідувальні дані на території Харківської та Донецької областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Зловмисник був затриманий контррозвідниками СБУ разом із трьома спільниками в березні поточного року на прифронтовій території сходу України.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився житель міста Дружківка Донецької області, який працював у редакції місцевої газети.

Ще до початку повномасштабної війни фігурант готував проросійські матеріали для одного з рупорів Кремля – медіагрупи «Росія сьогодні». Таким чином він потрапив у поле зору російських спецслужб.

Чоловік був залучений до негласної співпраці із загарбниками через чинного на той час у Харкові почесного консула РФ.

Після вербування російський агент прибув до свого «куратора» на територію країни-агресора та пройшов навчальний «спецкурс» розвідувально-підривної діяльності. Потім його перевели в «режим очікування».

До виконання ворожих завдань засуджений взявся вже після 24 лютого 2022 року. Для комунікації з російськими загарбниками використовував анонімні чати в месенджері.

Серед основних завдань фігуранта був збір інформації про час та кількість військових ешелонів Сил оборони України, що рухалися в напрямку передової.

Також зловмисник фіксував наслідки російських обстрілів по Краматорську, Дружківці і Костянтинівці, після чого надсилав загарбникам відповідні «звіти» для коригування вогню по українських містах.

Серед іншого, він розвідував локації вогневих позицій, фортифікаційних споруд і складів із боєприпасами Сил оборони.

Читайте також: В Ізюмі викрили власницю салону краси, яка для ФСБ розпитувала у клієнтів про Сили оборони

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 3 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

Як повідомляв Укрінформ, у Сумській області до 15 років тюрми з конфіскацією майна засудили священника УПЦ МП, який збирав для росіян дані про Сили оборони України, керівників місцевих органів влади, громадських активістів тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-