Проєкт USAID «Говерла» оголосив партнерство з 20-ма новими громадами Миколаївщини та Харківщини

Проєкт USAID «Говерла» оголосив партнерство з 20-ма новими громадами Миколаївщини та Харківщини

Фото
Укрінформ
Проєкт USAID "Говерла" оголосив партнерство з 20-ма новими громадами з Миколаївської та Харківської областей.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив керівник проєкту USAID "Говерла" Габріель Абрагам.

"Я радий оголосити про включення нових громад Харківщини та Миколаївщини до мережі "Говерла". Флагманський проєкт, який фінансує USAID, націлений на те, щоб посилити реформи з децентралізації України та місцеве врядування. Ці громади були обрані з огляду на їхнє зобовʼязання посилити місцеве врядування, попри атаки на суверенітет України", - сказав Абрагам.

За його словами, відповідні меморандуми про співпрацю підпишуть у Миколаївській області з Доманівською, Козанківською, Кривоозерською, Миколаївською, Новоодеською, Первомайською, Веселинівською, Воскресенською, Врадіївською територіальними громадами. У Харківській - з Барвінківською, Донецькою, Ізюмською, Харківською, Красноградською, Краснокутською, Вільхуватською, Лозівською, Нововодолазькою, Слобожанською, Височанською територіальними громадами.

"Це розширення знаменує значний рубіж для "Говерли", демонструє її зростання та внесок. У співпраці з цими спільнотами "Говерла" буде використовувати свій професійний ресурс для досягнення спільних цілей. Проєкт досяг низки рубежів, включно зі спрощенням механізму вирішення проблем, підтримкою законодавчих ініціатив, розбудовою потужностей численних муніципалітетів", - підкреслив керівник.

Він наголосив, що чекає на співпрацю з новими громадами, щоб посилити їхні інституційні здатності, допомогти з наданням соціальних послуг, скласти мапу соціальних послуг, розробити інклюзивну модель, створити план відновлення, стратегію економічного розвитку, покращити обладнання для реагування на надзвичайні ситуації.

“Для нас пріоритетом є збереження органів влади, відновлення їх повноцінного функціонування на місцях. Дуже вдячний, що 11 громад Харківщини увійшли в цей проєкт. Від себе особисто та загалом адміністрації я хочу засвідчити нашу відкритість. Ми готові до подальшої співпраці на відновлення органів місцевого самоврядування, на їх підтримку, оскільки дійсно реформа децентралізації була, напевно, однією з найуспішніших у нашій державі”, - сказав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім попросив партнерів зі США організувати освітні курси для представників ОТГ Миколаївщини з метою залучення інвестицій та підвищення спроможності місцевих громад.

«Користуючись нагодою, хочу попросити наших партнерів зі США організувати освітні курси для представників наших громад. Ми вже мали позитивний досвід на цьому напрямку, коли представник однієї з громад побував у Сполучених Штатах. Після навчання йому вдалося залучити інвестиції і зробити громаду спроможною», - зазначив Кім.

Посол США в Україні Бріджит Брінк підкреслила, що Програма USAID "Говерла" пропонує допомогу в підтримці органів місцевого самоврядування та мерів у розбудові спроможності взяти на себе відповідальність за своє майбутнє. "Це розбудова потенціалу для сильного та спроможного самоврядування на місцевому рівні. USAID "Говерла" співпрацює з мерами та місцевою владою для визначення, планування та виконання проєктів, розробки бюджетів, збільшення доходів, сприяння участі громадян, покращення надання послуг, сприяння економічному розвитку та надання підтримки у разі надзвичайних ситуацій", - сказала вона.

Брінк підкреслила, що йдеться про розбудову спроможностей, відповідальності та підзвітності. "Говерла" надає місцевим органам влади ресурси, які гарантують, що у той час, як відбувається децентралізація повноважень, місцева влада зберігає підзвітність регіонам і громадянам.

"Коли мир буде досягнуто, майбутня трансформація України розгортатиметься на рівні громад, а органи місцевого самоврядування знову будуть на передовій, як і ви зараз. Завдяки підтримці інфраструктури, інвестиціям приватного сектору та таким програмам, як USAID "Говерла", Сполучені Штати співпрацюють з Україною, щоб сприяти вашому відновленню", - додала посол.

Читайте також: Азархіна про децентралізацію: Серед завдань 60% - ті самі, що були до початку вторгнення РФ

Як підкреслив віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, втілення у життя цього проєкту відбувається за планом та дає позитивні результати. "Ми системно додаємо нові області та нові громади в областях. І так до того моменту, поки не покриємо всі громади. На територіальні громади покладена велика відповідальність, але для ефективного відновлення важлива спроможність у широкому сенсі. Для цього ми плануємо нові фінансові механізми та розвиток інституційної спроможності громад", - сказав він.

Як повідомлялося, проєкт "Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування" ("Говерла") сприяє уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-