СБУ затримала заступника військкома та голову ВЛК «на гарячому» - брали хабарі з ухилянтів

СБУ затримала заступника військкома та голову ВЛК «на гарячому» - брали хабарі з ухилянтів

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала заступника начальника Херсонського військкомату і голову військово-лікарської комісії в Івано-Франківській області, які допомагали чоловікам призовного віку ухилятись від мобілізації.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

Так, у Херсоні затримали заступника начальника місцевого військкомату, який за гроші допомагав військовозобов’язаним ухилятися від призову на підставі фіктивних документів.

Вартість корупційної послуги становила від 4,5 до 6 тис. доларів залежно від терміновості.

За ці суми посадовець знімав із військового обліку через “непридатність” до військової служби за станом здоров’я. Для цього робив відповідні відмітки в особових справах своїх клієнтів.

Отриману підробку ухилянти використовували для незаконного виїзду за межі України.

Встановлено, що для реалізації схеми фігурант залучив посередника, який підшуковував клієнтів та передавав від них гроші.

Співробітники СБУ задокументували 8 фактів злочинної діяльності й затримали обох зловмисників “на гарячому” під час отримання ними ще одного хабаря.

Читайте також: «Туберкульоз» для ухилянтів: в Одесі голова лікарської комісії організувала злочинну схему

Наразі їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів на Прикарпатті та в Херсоні Фото: СБУ

Крім того, на Івано-Франківщині СБУ затримала голову однієї з районних військово-лікарських комісій, який продавав ухилянтам фіктивні довідки про відтермінування призову через “погане” здоров’я.

Для цього посадовець вписував у висновки медогляду своїх клієнтів “важкі діагнози”. Середня сума за фальшування документів становила 2 тис. доларів з однієї особи.

Читайте також: Молдовські прикордонники затримали 11 ухилянтів з України

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України); ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області викрили посадовців військово-лікарської комісії, які допомагали військовозобов’язаним ухилятись від призову на службу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-