Військкомів із Запорізької області та Львова викрили в незаконному одержанні подарунків

Військкомів із Запорізької області та Львова викрили в незаконному одержанні подарунків

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції виявило факти незаконного отримання подарунків колишнім начальником Запорізького обласного територіального центру комплектування та керівником об’єднаного районного ТЦК міста Львова.

Як передає Укрінформ, про це повідомило НАЗК

Встановлено, що підлеглий начальника Запорізького ОТЦК продав дружині свого керівника автомобіль MAZDA CX-5 за ціною, на 800 тисяч гривень меншою за його ринкову вартість. Після цього воєнком приймав рішення стосовно підлеглого, зокрема, надаючи йому відпустки для виїзду за кордон.

Син іншого воєнкома – керівника об’єднаного районного ТЦК міста Львова – отримав подарунок у вигляді недобудованого будинку площею 638 квадратних метрів і прибудинкової території в селищі Брюховичі Львівської області.

Жінка, яка подарувала сину воєнкома вказаний об'єкт нерухомості, пов’язана особистими стосунками із чоловіком (виховують спільну малолітню дитину), який перебуває на обліку в цьому ж ТЦК і є особою, придатною до проходження служби в умовах війни. Згаданий чоловік від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну жодного разу не був викликаний для проходження військово-лікарської комісії, оновлення даних чи виконання інших мобілізаційних розпоряджень.

Читайте також: У Запоріжжі повідомили про підозру керівнику військкомату – підробляв документи

"Згідно із законодавством, воєнкомам (як особам, зазначеним у п., п. 1, 2 ч. 1 ст. 3 Закону про запобігання корупції) забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб, якщо такі подарунки пов’язані з виконанням воєнкомами своїх службових повноважень", – наголосили в НАЗК. 

Так, подарунком вважаються грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою від мінімальної ринкової.

Дії воєнкомів кваліфіковані за ст. 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків) Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає покарання у вигляді штрафу з конфіскацією подарунків.

Читайте також: Переправляли ухилянтів за кордон: у Києві затримали експрацівника військомату і його сина

Обґрунтовані висновки про вчинення воєнкомами правопорушень, пов’язаних із корупцією, НАЗК склало і направило до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. 

Як повідомляв Укрінформ, раніше ознаки корупційного кримінального правопорушення, які свідчать про незаконне збагачення на понад 14 млн грн, виявили у заступника начальника – начальника сектору комплектування Одеського обласного ТЦК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-