ЗАЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала - науковець

ЗАЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала - науковець

Ексклюзив
Укрінформ
Запорізька АЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала. Того, що було у Чорнобилі, не буде.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів доктор технічних наук, проректор Університету Короля Данила, професор Максим Карпаш. 

«ЗАЕС не може вибухнути. І неважливо, вона в режимі «холодного зупину» чи «гарячого зупину». Того, що було у Чорнобилі, не буде. Навіть якби станція працювала, це все одно неможливо, там інший принцип роботи», - зазначив Карпаш.

За його словами, найгіршим у цій ситуації є те, що ЗАЕС не під контролем України.

«Вона – найбільша в Україні і найсучасніша станція. Її потужність – 6 тисяч МВт. Це дуже багато. До прикладу, Каховська ГЕС давала близько 350 МВт», - зауважив Карпаш.

Водночас, професор зізнався, що є противником атомної енергії. Він запевняє, що у світі її виробництво знижують через те, що вона недешева.

Читайте також: У розвідці заявляють, що загроза реалізації Росією теракту на ЗАЕС зменшилася

«Насправді вона дешева в моменті. Як це розуміти? Якщо мегавати годин, вироблені на атомці, порівняти з виробленими за той самий час на інших станціях мегаватами, то вона справді буде найдешевшою. Але треба дивитися на капітальні видатки атомних станцій. Йдеться про будівництво, налагодження процесів, підтримку в належному стані. А додайте ще до цих видатків виведення з експлуатації, рекультивацію земель, усі ризики в контрактах – на постачання тієї ж енергії, безпеку проживання біля АЕС тощо. Я не вважаю, що це дешево», - сказав Карпаш.

На його переконання, на противагу атомній щороку в ціні падатиме відновлювальна енергетика, натомість атомна – лише зростатиме.

Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації з 4 березня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-