У розвідці заявляють, що загроза реалізації Росією теракту на ЗАЕС зменшилася

У розвідці заявляють, що загроза реалізації Росією теракту на ЗАЕС зменшилася

Ексклюзив
Укрінформ
Наразі загроза реалізації Російською Федерацією теракту на Запорізькій атомній електростанції зменшилася.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов заявив в інтерв’ю Укрінформу.

"Запорізька атомна електростанція – великий об'єкт атомної енергетики України, захоплений російськими окупантами і терористами. Це означає, що ні міжнародні, ні українські норми атомної безпеки там не дотримуються. Відповідно, говорити, що там – безпека і порядок, ми зараз точно не можемо. Але, так, порівняно з історією кількомісячної давнини, безпосередня загроза реалізації теракту на даному етапі зменшилася", – сказав Юсов.

Водночас він підкреслив, що російський військовий контингент перебуває на ЗАЕС, а її територія замінована, у тому числі вибуховими пристроями дистанційного детонування, тому загроза теракту зберігається.

Читайте також: Юсов прокоментував вкид про «затверджену дату підриву» ЗАЕС Росією

Представник ГУР МОУ наголосив, що повна безпека ЗАЕС і навколишніх територій буде гарантована виключно після звільнення станції від російських загарбників і повернення під український контроль.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції.

У червні-липні цього року спостерігалася значна загроза теракту на станції. Так, 22 червня Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції. Наприкінці червня 2023 року у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Водночас 19 липня в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України попередили про підготовку росіянами чергових провокацій на станції із застосуванням важкого озброєння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-