Штепа не з’явилася на суд, розгляд справи перенесли на листопад

Штепа не з’явилася на суд, розгляд справи перенесли на листопад

Укрінформ
Обвинувачена в посяганні та територіальну цілісність України ексмер Слов’янська Неля Штепа не з’явилася на судове засідання, як і частина її захисників, розгляд справи перенесли на листопад.

Про це в коментарі ЗМІ повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає Укрінформ.

“Засідання 5 вересня у Київському районному суді Полтави фактично розпочалося, але було відкладене. Обвинувачена не була присутня на засіданні, частина її захисників також не з’явилась. Сторона захисту клопотала про відкладення розгляду, зокрема, через стан здоров’я обвинуваченої, що унеможливлює її присутність. Прокурор ініціював підготовку судового запиту щодо виду лікування обвинуваченої для встановлення можливості її присутності під час судового розгляду”, - поінформував Чубенко.

За його словами, наступне засідання має відбутися аж 6 листопада об 11:00 у Київському районному суді м. Полтави.

Як повідомляв Укрінформ, ексмера Слов’янська Нелю Штепу затримали 11 липня 2014 року. Ії обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної групи. На думку прокуратури, Штепа як представник влади знала про терористичну організацію "ДНР", але не вжила разом з правоохоронцями заходів із протидії захопленням адміністративних будівель терористами та не звернулася до органів МВС та СБУ для стабілізації ситуації.

Колишня посадовиця заперечує свою причетність до подій у Слов’янську та заявляє, що заклики до президента РФ Путіна робилися нею під тиском і збройною загрозою. Штепі загрожує довічне ув'язнення.

Після арешту ексмер тривалий час перебувала в СІЗО, згодом запобіжний захід їй змінили на домашній арешт, нічний домашній арешт, а на початку липня 2021 року взагалі відпустили під особисте зобовʼязання.

Читайте також: Судді у справі ексглави СБУ Харківщини Дудіна дали самовідвід

Після повномасштабного вторгнення РФ територіальну підсудність у справі Штепи було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану (судових слухань не було протягом більш як пів року).

13 квітня 2023 року Верховний суд відмовив прокуратурі у поверненні справи Штепи до суду в Харкові. В обґрунтуванні відмови було сказано, що провадження може бути направлене до іншого суду лише у виняткових випадках та коли іншим чином забезпечити виконання завдань провадження неможливо.

Тож у Київському районному суді Полтави справу мають слухати з нуля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-