У катівні на Херсонщині росіяни пів року тримали щонайменше 20 чоловіків, деякі з них загинули

У катівні на Херсонщині росіяни пів року тримали щонайменше 20 чоловіків, деякі з них загинули

Укрінформ
У катівні в селі Біляївка Херсонської області росіяни незаконно утримували у період з 5 квітня по кінець вересня 2022 року щонайменше 20 чоловіків, двоє з яких загинули безпосередньо в катівні, ще двоє померли після звільнення.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила координаторка напряму документування воєнних злочинів ZMINA Єлизавета Сокуренко.

«У своєму звіті ми окреслили ті воєнні злочини, які російські військові вчиняли проти цивільних чоловіків у селі Біляївка Херсонської області. Приміщення, в якому їх утримували, було облаштоване в школі, на другому поверсі. Нам відомо, що тут утримували щонайменше двадцятьох чоловіків у період з 5 квітня по кінець вересня 2022 року. Власне, тут перебували як мешканці самої Біляївки, так і мешканці десятьох населених пунктів, які розташовані поруч», - розповіла Сокуренко.

За її словами, чотирьох чоловіків, яких утримували в Біляївці, наразі немає серед живих - двоє з них загинули безпосередньо перебуваючи в катівні, за свідченнями інших утримуваних - внаслідок перенесених катувань. Ще двоє чоловіків померли вже після звільнення - один скоїв самогубство, інший, літній чоловік, помер природною смертю. Водночас як підкреслила координаторка, в обох випадках можемо говорити, що це могло стати наслідком перенесених катувань, а також жорстокого поводження.

Читайте також: На захоплених українських територіях росіяни масово створюють катівні - Маляр

«Потерпілі розповіли про те, що під час утримання стали свідками смерті двох чоловіків. Йдеться про фермера Олега Ковалика з села Миролюбівка і Дмитра Журавльова, який мешкав у Біляївці», - каже Сокуренко.

Як вона зазначила, Ковалика помістили в катівню в ніч проти 10 квітня, перед цим утримувані чули впродовж декількох годин як чоловік кричить, вочевидь, до нього застосовували побиття і катування. Коли його закинули в камеру, він був побитий, руки були заведені за спину і замотані скотчем, на голові - шапка, зверху перемотана скотчем. Чоловік просив, аби його розв’язали водночас російські військові забороняли це робити іншим утримуваним.

«Один з утримуваних знав Олега Ковалика і зміг зняти йому з голови шапку. Ковалик сказав, що у нього пече під носом, що могло бути наслідком застосування або електричного струму до носа, або наслідком того, що росіяни задували в ніс речовини з вогнегасника. Також у Ковалика були розрізані штани в районі паху, що може свідчити про те, що його катували струмом до геніталій», - розповіла координаторка.

Читайте також: Храм у Бородянці, де за окупації було влаштовано катівню, перейшов до ПЦУ

За її словами, очевидно російські військові мали інформацію про те, що Ковалик сприяв українським військовим, і це позначилося на тому, як жорстоко його катували.

«За 30-40 хвилин після того, як Олега Ковалика помістили в камеру, він помер і пролежав з утримуваними в кімнаті добу», - каже координаторка.

За її словами, ще один утримуваний, який помер у катівні - Дмитро Журавльов, його помістили в катівню 7 квітня. За свідченнями, чоловік розповів, що йому вводили невідомі ін’єкції. Потерпілі описують фізичні наслідки для Журавльова внаслідок введення цих ін’єкцій як вкрай тяжкі. Чоловік майже не спав, він постійно рухався, зривав на собі одяг, його майже неможливо було зрозуміти, в нього почалося нетримання сечі. Інші утримувані намагалися покласти його на нари, щоб він відпочив, але він з них падав і починав знову рухатися, його мучила спрага.

Як зазначила координаторка, утримувані також розповіли, що Журавльов постійно просив води, якої в камері фактично не було, чоловік стукав у двері, і одного разу російські військові відчинили двері і вилили йому на голову півтора літра води, при цьому його били по голові. Свідки також розповіли, що був момент, коли Журавльова переміщували на кілька діб в інше, невідоме, місце, потім його повертали, він знову казав, що йому вколювали невідому ін’єкцію, і описаний вище стан, в якому він перебував, повторювався.

Читайте також: На захоплених територіях росіяни облаштовують нові катівні

«У період до 3 травня Дмитро Журавльов помер і, як описують інші потерпілі, коли його виносили, він був настільки худий, що через його живіт можна було побачити кістки хребта», - зазначила Сокуренко.

Координаторка підкреслила, що тіла обох цих чоловіків - Ковалика і Журавльова, російські військові вивезли в невідомому напрямку, обидва чоловіки перебувають у статусі зниклих безвісти. Їхні рідні шукають тіла або будь-яку інформацію щодо їх можливого місцезнаходження.

Як зазначила Сокуренко, ці обидві смерті можна кваліфікувати як умисне вбивство.

Як повідомляла ZMINA, Олег Ковалик - учасник громадської територіальної оборони, фермер з села Миролюбівка, зник безвісти 9 квітня 2022 року. Перед цим він перебував на території одного з сільських господарств.

Щодо Дмитра Журавльова з Біляївки, то, як повідомила родичка чоловіка, його могли вважати коригувальником вогню.

Сокуренко розповіла, що катівня в Біляївці була облаштована в технічному приміщенні школи, це маленька кімната, розміром шість на три метри, тут не було вікон, не було освітлення, не було туалету, в кімнаті було холодно, потерпілі навіть здирали зі стін фотошпалери для того, щоб затулити ними щілини в стінах. Влітку навпаки було неймовірно спекотно, свіже повітря в кімнату не потрапляло, хіба лише тоді, коли її на короткий момент відчиняли російські військові.

«Майже всю кімнату займали триповерхові нари, всього їх було дев'ять, водночас, коли утримуваних ставало більше, частині з них доводилося спати на підлозі, на картонках з-під овочів і фруктів. В середньому в кімнаті за весь час утримання одночасно перебувало від 8 до 13 людей», - розповідає Сокуренко.

Підкреслюється, що утримувані при цьому не знали, де вони перебувають, оскільки, коли їх затримували, їм надягали мішки або шапки на голови, росіяни не повідомляли куди їх переміщують - ні постраждалим, ні родичам. Дізнатися про те, що вони власне у Біляївці, викрадені змогли лише, коли у катівню помістили першого місцевого мешканця.

За свідченнями утримуваних, їх майже не годували, з їжі їм давали рідку юшку, яку наливали в обрізану п'ятилітрову пластикову пляшку, інколи давали тушонку в банках, ще рідше давали хліб.

«Критичною була ситуація з питною водою, її давали один раз на один-два дні, це також була п'ятилітрова пляшка… П'ять літрів - на всіх», - каже координаторка.

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ восени минулого року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Фото ілюстративне, ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-