Громади Рівненщини поділилися досвідом з розвитку безпекових середовищ - U-LEAD

Громади Рівненщини поділилися досвідом з розвитку безпекових середовищ - U-LEAD

Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» організувала навчальний візит представників територіальних громад Вінниччини та Житомирщини у три територіальні громади Рівненської області, під час якого вивчали кращі практики створення та розвитку безпекових середовищ.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на сайт Програми.

«Ми розпочинаємо проведення ознайомчих візитів з обміну досвідом між громадами з різних областей. У рамках візиту ми вивчали досвід створення Центрів безпеки, роботу поліцейських офіцерів громад, встановлення мереж камер спостережень, функціонування добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ), облаштування укриттів та просвітницьку і проєктну діяльність у цьому напрямку. В умовах війни тематика безпекових середовищ особливо актуальна, а Рівненщина має вже певні здобутки, якими готова ділитися з іншими», – наголосив керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Руслан Сивий.

Учасники заходу відвідали Білокриницьку територіальну громаду, яка ще у 2018 році першою на заході України відкрила Центр безпеки громадян. Голова громади Тетяна Гончарук розповіла, що в приміщенні центру створені всі умови – є гараж для спецавтомобіля, кімната відпочинку для працівників, кухня, санвузол та окрема дитяча кімната для навчання зміни, що підростає.

Також у Білокриницькій громаді поділилися своїм досвідом в облаштуванні укриттів на об’єктах соціальної інфраструктури та показали роботу телевежі, яка раніше забезпечувала охоплення телерадіомовленням понад 80 відсотків населення Рівненської області, але була пошкоджена внаслідок ворожого ракетного удару.

За словами Сивого, у Шпанівській територіальній громаді делегація ознайомилася зі створенням поліцейської станції, в якій працює два офіцери громади. Для цього виділили приміщення у будинку культури та створили всі умови для підвищення безпеки громадян.

Читайте також: U-LEAD з Європою запрошує на навчання нових працівників органів місцевого самоврядування

Учасників візиту ознайомили з результатами реалізації безпекового проєкту з облаштування системи вуличного спостереження, який був реалізований в рамках Громадського бюджету. Як розповіли у громаді, у с. Великий Житин працює 12 відеокамер, завдяки яким вдається контролювати правопорядок у населеному пункті.

У Шпанівській громаді створили громадське формування з охорони громадської безпеки та ДФТГ. Члени ДФТГ виконують нічні патрулювання громади, чергування на блокпостах, охорону правопорядку під час масових заходів та інші завдання.

У Великоомелянській територіальній громаді розповіли про роботу офісу офіцера громади та функціонування Центру безпеки. Зазначалося, що центр у громаді розпочали будувати ще у 2017 році, офіційне його відкриття відбулося минулого року. Нині він укомплектований двома пожежними автомобілями, один з яких громада отримала від польської гміни Настазіні.

У громаді функціонує унікальний мінімузей пожежної справи «Чеське пожежне депо». Саме депо було побудоване ще в 1923 році, зараз воно реставрується. Учасники візиту змогли побачити на власні очі, як розвивалася пожежна охорона на Рівненщині, включаючи огляд обладнання, яке колись використовувалося.

Крім того, відбувся круглий стіл, де представники громад Рівненщини, Вінниччини та Житомирщини ділилися своїми думками і досвідом функціонування підрозділів місцевої та державної пожежної охорони.

«U-LEAD пропонує низку спеціально створених навчальних програм для керівників та фахівців органів місцевого самоврядування. На жаль, так склалося, що ми вже понад три роки працюємо лише в онлайн-форматі. Ми бачимо, що офлайн-візити є актуальною потребою для представників територіальних громад, тому вони будуть поступово відновлюватися. У громадах Рівненщини ми побачили дуже хороші практики, відкритість та відвертість, включаючи розгляд проблемних питань. У громадах із Житомирської та Вінницької областей також є чимало успішних практик, якими можна ділитися під час зустрічей у такому форматі», – зазначив керівник Західного регіонального хабу «U-LEAD з Європою» Михайло Мороз.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-