Гроші на ЗСУ, а не ремонти: під міськрадою Одеси влаштували акцію протесту

Гроші на ЗСУ, а не ремонти: під міськрадою Одеси влаштували акцію протесту

Фото
Укрінформ
В Одесі у понеділок, 28 серпня, під будівлею міської ради пройшов мітинг проти ремонту Київського райсуду за бюджетні кошти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на акцію зібралися понад 50 одеситів.

Голова фонду «Корпорація монстрів» волонтерка Катерина Ножевнікова анонсувала минулого тижня одиночний пікет під стінами мерії, але до неї приєдналися інші одесити.

«Коли ми побачили, що коїться, то прийшли з питаннями. Їхня реакція – це ляпас. У своїй промові помічник мера сказав, що вони турбуються про умови, в яких будуть утримуватися затримані. Але як можна не турбуватися про умови, в яких знаходяться зараз наші захисники? У них не вистачає дронів, автівок, турнікетів. Щодня ми отримуємо безліч запитів. Жоден фонд, жодна волонтерська організація не може закрити всі ці потреби. Це можливо робити лише державним фінансуванням», - сказала Ножевнікова.

Вона зазначила, що справа не тільки в цьому тендері в Одесі. Аналогічна ситуація по всій Україні.

«Ми бачимо, як щодня викладаються тендери на ремонт доріг. Так, дороги треба ремонтувати, але ті, які потрібні для пересування військових. А коли перекладається асфальт в центрі міста далеко від фронту, коли триває ремонт суду - у мене питання: для кого ви їх готуєте? Щоб ми сиділи в цих камерах, коли прийде сюди Росія? Днями вийшов ще один тендер - про ремонт фасаду ТЮГу. Це не підтримка культури під час війни. Коли артисти утримують жебрацьку зарплатню, видатки йдуть на ремонт фасаду. Хлопцю, який зараз під Донецьком, цей фасад не допоможе зупинити танк та не допоможе накласти турнікет на відірвану кінцівку чи вивезти побратимів з поля бою, бо не вистачає автівок», - наголосила Ножевнікова.

Також волонтерка зазначила, що громадськість не бачить звітів, на що конкретно мерія витрачає кошти, які, за словами посадовців, виділяються для ЗСУ.

Якщо сьогоднішня мирна акція не дасть результатів, Ножевнікова має намір виходити з протестом до будівлі мерії щоранку.

Акція протесту під міськрадою Одеси / Фото: Ганна Бодрова. Укрінформ

Волонтерка Яна Титаренко також вважає, що зараз в Україні має бути єдиний пріоритет фінансування - це ЗСУ.

«Якщо ми будемо розраховувати тільки на допомогу людей, то ми затягнемо цю війну на довгі роки. Це міф про економічний фронт. Фронт у нас один. Фронт там, де військові. Перекладання асфальту мене не захистить. Мене захистять військові. Ми маємо тягнути жили з народу, доки наші можновладці будуть ремонтувати суди та перекладати асфальт?» - заявила вона

Як повідомлялося, рішення про виділення коштів на ремонт Київського райсуду Одеси депутати міськради узгодили під час позачергової сесії 25 серпня. Попри протести частини обранців, більшість проголосувала за відповідні зміни до бюджету міста.

Після голосування фракції «Європейська солідарність» і «Слуга народу» звернулися із закликом до мера Одеси Геннадія Труханова не допустити фінансування ремонту і перевести кошти на потреби ЗСУ. Але, за словами в. о. директора юридичного департаменту мерії Тетяни Жилкіної, такі рішення не входять до повноважень міського голови, адже скасувати тендер може лише замовник.

Йдеться про тендер на ремонт будівлі Київського райсуду Одеси, який провело міське управління капітального будівництва. За 106 мільйонів грн підрядник зведе триповерхову добудову, в якій мають бути приміщення для конвойованих.

Переможець тендеру — фірма «Ремонтно-будівельна дільниця «Одесголовпостач». За даними YouControl, кінцевим бенефіціаром фірми є Олександр ФрідманКомпанія існує з 1998 року.

Пізніше в міськраді пояснили, що із міського бюджету на ремонт будівлі Київського райсуду виділено не 106 млн грн, а 10 млн грн.

«106 млн грн – це вартість всього проєкту, який розпочато ще до війни, з кількома складовими, більшість з яких зараз не на часі й не планується до реалізації», – заявив заступник Одеського міського голови Олександр Філатов.

Ці 10 млн грн підуть на зведення прибудови приміщення Київського райсуду для перебування затриманих і правоохоронців, що їх супроводжують.

Читайте також: Закупівля овочерізок в укриття за завищеною ціною: столичній чиновниці оголосили підозру

Благодійний фонд «Корпорація монстрів» зараз надає допомогу ЗСУ – закуповує безпілотники, генератори, біноклі, навушники, старлінки, бронежилети, шоломи, одяг – усе, що потрібно захисникам. Гуманітарний напрямок діяльності «Корпорація монстрів» також продовжує. Лише у липні фонд надав допомоги на майже 15 млн гривень. З початку ж повномасштабного вторгнення ця сума становить 285 млн гривень.

У 2022 році Катерина Ножевнікова була нагороджена медаллю Міноборони «За сприяння Збройним Силам України» та почесним знаком «За сприяння військово-морським силам України». З нагоди Дня Незалежності України в тому ж році волонтерка була нагороджена Орденом княгині Ольги ІІ ступеня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-