Будівництво військового меморіального кладовища почнеться у листопаді в Гатненській громаді

Будівництво військового меморіального кладовища почнеться у листопаді в Гатненській громаді

Укрінформ
Будівництво Національного військового меморіального кладовища розпочнеться у листопаді на земельній ділянці розміром майже 270 гектарів на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

Про це в ефірі Українського радіо повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, передає Укрінформ.

За його словами, наразі відмовилися від ідеї будувати заповідник на території Биківнянського лісу, адже там можуть розташовуватися тисячі поховань жертв масових політичних репресій.

Читайте також: Військове меморіальне кладовище в Биківні неможливо побудувати у стислі терміни - МКІП

"Відповідно до загальної процедури, то для виготовлення передпроєктної документації, аби перейти в стадію будівництва, потрібно дуже багато місяців. Тож міністерством був напрацьований проєкт постанови, яку прийняли 19 серпня щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Ми пішли шляхом експериментального проєкту щодо розроблення і створення передпроєктної документації на будівництво Національного військового меморіального кладовища. Тому що це нам дасть змогу пришвидшити терміни і скоріше зайти в будівництво", — зазначив Порхун.

За його словами, це державні землі, які знаходяться в постійному користуванні Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіПа). "Інші ділянки вже не розглядаються, це остаточне рішення", - наголосив Порхун.

Перший заступник міністра у справах ветеранів пояснив, чому відмовилися від ідеї будувати заповідник на території Биківнянського лісу.

Читайте також: Рідні загиблих Героїв вимагають від Президента підписати закон про створення військового кладовища

"Ми вели роботу щодо підготовки і вивчення земельної ділянки й Інститут національної пам'яті, а також заповідник "Биківнянські могили" і Міністерство культури та інформаційної політики на своїх інтернет-ресурсах розмістили листи, які підтверджують, що ми можемо наштовхнутися на велику кількість решток, які знаходяться на цій території. І ми розуміємо, якщо ми почнемо будівництво і знайдемо археологічні знахідки, то це будівництво зупиниться не на тижні, не на місяці, а на роки. Тому що, за їхніми даними, на тих 18-му і 19-му квадратах, які були попередньо заплановані під Національне військово-меморіальне кладовище, ми можемо наштовхнутися на сотні тисяч поховань. Для того, щоб не затягувати час, розглянули іншу ділянку і плануємо в найкоротші терміни розпочати будівництво", — зазначив він.

За словами Порхуна, серед рідних загиблих є різні бачення щодо розташування кладовища, але головне — це розмір необхідної ділянки.

"Хтось підтримує за територію Києва, хтось далі пропонує, щоб це було на території Києва. Але ми всі прекрасно розуміємо, що для створення Національного військового меморіального кладовища в Києві була лише одна така велика земельна ділянка. Це Лиса гора, яку ми розглядали. Але це 40 гектарів, що безпосередньо дуже мало. У Биківні — 76 гектарів, але враховуючи коментарі Міністерства культури та інформаційної політики і Інституту національної пам'яті про те, що ми можемо там щось знайти під час будівництва, ми розуміємо, що і 76 гектарів можуть обмежитись у ще меншу кількість. А для побудови такого великого комплексу територія повинна бути великою. І для того розглянули земельну ділянку в майже 270 гектарів, що дасть змогу створити просторові будівлі, які планувалися законом України — побудова музею та багатьох черг поховань. І це дасть змогу швидко реалізувати будівництво", — пояснив він.

Читайте також: У Львові відбувся реквієм-перформанс у пам'ять за загиблими в Оленівці

За словами Порхуна, будівництво військового меморіального кладовища планують розпочати в листопаді. "Ми збудуємо першу чергу, швиденько її введемо в експлуатацію і будемо починати заховання наших героїв", — резюмує перший заступник міністра у справах ветеранів України.

Як повідомляв Укрінформ, 19 серпня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд прискорить терміни проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської громади Фастівського району Київської області.

Верховна Рада у травні 2022 року ухвалила закон про створення Національного військового меморіального кладовища.

20 квітня 2023 року Київська міська рада виділила під створення військового кладовища земельну діяльну в Биківні – місцевості на території Деснянського району столиці між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

У Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" заявили, що побудувати військове меморіальне кладовище в Биківні у стислі терміни неможливо. Ділянка, визначена під кладовище, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами.

Ілюстративне фото: poltava.to

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-