Присутність військ РФ в Асканії-Новій несумісна з утриманням заповідника - директор

Присутність військ РФ в Асканії-Новій несумісна з утриманням заповідника - директор

Ексклюзив
Укрінформ
Присутність російських військових на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» несумісна з утриманням заповідного об’єкта.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів чинний директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Шаповал.

«Наразі відомо, що 22 серпня сталася пожежа на території Великого Чапельського поду, де утримуються копитні, - це 6, 7 і 9 загони, орієнтовна площа згарища близько 350 га», - розповів Шаповал.

За його словами, ця інформація потребує об’єктивної оцінки та верифікації засобами дистанційного моніторингу за супутниковими знімками. Шаповал пояснив, що копитні тварини не постраждали, оскільки 6 і 7 загони найбільші за розмірами і сполучні між собою, тому тварини мали можливість переміститися, врятувавшись від вогню. А 9 загін був ізольований раніше.

«Тварин звідти перегнали, бо мали місце пошкодження зовнішніх загорож поруч з проблемним Т-подібним перехрестям внаслідок аварій, адже прилеглою трасою пересувається російська військова техніка», - наголосив Шаповал.

Він зазначив, що від вогню постраждали рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України, безхребетні та плазуни, що є загальною картиною пожеж в асканійському степу.

Читайте також: На Херсонщині горів захоплений росіянами заповідник «Асканія Нова»

За його словами, надходить інформація від місцевих мешканців, що перед самою пожежею 22 серпня вони чули «вихід» - це могла бути робота російської протиповітряної оборони.

«Але першопричина проблеми в тому, що у дендропарку, прилеглому до Великого Чапельського поду, і загалом на території заповідника та населеного пункту, під «прикриттям» цивільного населення розосереджені окупаційні збройні формування та військова техніка, в тому числі і засоби протиповітряної оборони. Вони знаходяться там, де їх не має бути, звідси всі ризики та загрози, далі ситуація буде лише погіршуватися», - зауважив Шаповал.

Він підкреслив, що до останнього часу ситуація для заповідника була відносно благополучною з тієї причини, що той з перших днів широкомасштабного вторгнення знаходився в глибокому тилу. Це те, що убезпечило Асканію-Нову від долі багатьох понівечених національних природних парків та заповідників на лінії фронту. Але, як наголосив керівник заповідника, це питання часу. Очевидно, що воєнні дії і присутність російських військових на цій території несумісні з утриманням заповідного об’єкта і це призведе до катастрофічних втрат.

Повідомлялося, що наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила повний контроль над біосферним заповідником «Асканія-Нова». Подальше збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення не може бути забезпечене українською адміністрацією та знаходиться під безпосередньою загрозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-