На Рівненщині ще дві парафії Московського патріархату перейшли до ПЦУ

На Рівненщині ще дві парафії Московського патріархату перейшли до ПЦУ

Укрінформ
На Рівненщині релігійні громади села Дерев’яне та села Кургани вийшли з юрисдикції підконтрольної Росії УПЦ та приєдналися до Православної церкви України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Рівненська єпархія Православної Церкви України.

«У двох громад: «Релігійної громади Української Православної Церкви с. Дерев’яне» та «Релігійної громади Свято-Покровської парафії Сарненської єпархії Української Православної Церкви с. Кургани» відбулися загальні збори, які були скликані відповідно до вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», та пройшли з дотриманням норм чинного законодавства», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Бучі перша церква перейшла до ПЦУ

Як зазначається, на зборах члени релігійних громад одноголосно ухвалили рішення змінити підпорядкування у канонічних та організаційних питаннях релігійних громад на підлеглість Українській Православній Церкві (Православній Церкві України) шляхом внесення відповідних змін до статутів релігійних громад.

Таким чином релігійні громади села Дерев’яне та села Кургани вийшли з-під юрисдикції підконтрольної Росії УПЦ та приєдналися до Православної Церкви України.

Як підкреслюється, Православна церква України не закликає захоплювати храми Московського патріархату чи силою змінювати їхню конфесійну приналежність.

Як повідомляв Укрінформ, Смілянська прокуратура Черкаської області оскаржить у суді передачу стародавнього Успенського собору в Каневі у власність підконтрольної Росії УПЦ.

Читайте також: Собор УПЦ МП у Каневі, де відспівували Шевченка, хочуть повернути у власність держави

В Успенському соборі Канева 8 (20 травня) 1861 року на відспівували Тараса Шевченка.

Постановою Ради Міністрів Української РСР від 21.07.1965р. Георгіївський (Успенський) собор ХІІ ст. (1144 року) визнаний пам’яткою республіканського значення. Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 Успенський собор занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка національного значення.

Проте всупереч вимогам закону, що прямо забороняє передачу пам’яток у власність будь-якої форми, крім державної, без погодження відчуження пам’ятки національного значення виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав УПЦ (МП) дозвіл на оформлення права власності на пам’ятку археології національного значення – Успенський (Георгіївський) собор, що в подальшому стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Фото: Рівненська єпархія ПЦУ, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-