Пацієнтів інтернату на Одещині змушували працювати за сигарети й цукерки

Пацієнтів інтернату на Одещині змушували працювати за сигарети й цукерки

Фото
Укрінформ
У Барабойському будинку-інтернаті Одеської області виявлено порушення прав людини та використання примусової праці пацієнтів.

Про це повідомляє у Фейсбуці представництво омбудсмена в Одеській області, передає Укрінформ.

Як зазначається, за результатами перевірки Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату, який відвідали співробітники секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, було виявлено низку порушень. Зокрема, одна з пацієнток закладу перебувала в ізольованому приміщенні. Персонал пояснив, що жінку ізолювали через напад агресії, який стався в неї напередодні.

«Зазначений обмежувальний захід здійснено без наявності правових підстав, без відповідного спостереження за станом особи, без обліку часу застосування ізоляції. Такі дії персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання у розумінні статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», - повідомили у представництві омбудсмена.

Також моніторинговою групою була зафіксована відсутність в установі укриттів та сповіщення про повітряну тривогу. Деякі пацієнти мешкають у замалих кімнатах, які потребують ремонту. До того ж не всі з них забезпечені приліжковими меблями.

Харчові продукти в інтернаті зберігалися в холодильниках з порушенням температурного режиму та без первинного пакування.

Також виявлено порушення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення на доступність. Крім того, деякі підопічні інтернату розповіли, що санітари проти волі змушують їх мити маломобільних підопічних, прибирати санітарно-гігієнічні приміщення та працювати на підсобній фермі. За виконану роботу їм видають цигарки та цукерки.

Читайте також: У Криворізькій виправній колонії виявили порушення прав людини - Лубінець

«З метою усунення виявлених недоліків до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», - резюмували у представництві омбудсмена.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області прокуратура розпочала перевірку щодо раптової смерті мобілізованого чоловіка, який був хворий на епілепсію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-