У Львові зникла гуманітарна допомога зі США на ₴33,6 мільйона

У Львові зникла гуманітарна допомога зі США на ₴33,6 мільйона

Розслідування
Укрінформ
Злучений український американський допомоговий комітет (ЗУАДК), який передає допомогу українським військовим, заявив про зникнення у Львові приблизно 10 тис. тактичних аптечок IFAK вартістю 33,6 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні NGL.media, передає Укрінформ.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення ЗУАДК відправила понад 30 морських контейнерів з допомогою. Об'єм одного контейнера становить 34 м³, а його доставка коштує 8-10 тис. доларів. За доставку платили американські волонтери. В Україні гуманітарна допомога потрапляла до благодійних фондів, з якими працює ЗУАДК. У Львові партнером американських волонтерів є «Центр волонтерства та захисту», який сортував вантаж, роздавав й звітував.

Організація відправила черговий контейнер з гуманітаркою 4 жовтня 2022 року. Там були протигази, спальники, зимова форма і взуття. Крім цього, волонтери передали 9700 військових аптечок IFAK. Загальна вартість вантажу, найдорожчими в якому були саме аптечки, становить 1,1 млн доларів США.

Читайте також: Керівника благодійної організації викрили на продажі переданої для ЗСУ амуніції

«Ми відправили контейнер, і чекали на інформацію про доставку, але її не було. І ось 8 листопада знайомі надіслали нам посилання на пресреліз ЛОВА. Там вказано, що ЛОВА передавала допомогу військовим. І серед предметів на фото ми впізнали протигази, які я особисто купував, і ми їх передавали в Україну», – розповів керівник ЗУАДК Нестор Зарічний.

В обласній адміністрації журналістам заперечили отримання вантажу. Схоже, що контейнер було розпломбовано після перетину кордону, і частину допомоги доставили на склад Львівської ОВА, а інші предмети зникли.

Американські волонтери звернулися на митницю, щоб дізнатися, коли їхній вантаж перетнув кордон з Україною. Польська митниця підтвердила, що контейнер був у них на пункті пропуску "Медика — Шегині" в листопаді 2022 року. Однак українські митники заявили, що такий контейнер до них ніколи не заїжджав.

Начальник управління капітального будівництва ЛОВА Роман Калагурський заявив, що він не пам'ятає, що сталося з вантажем. Він сказав, що вони їздили на митний склад у Медиці в Польщі, шукали волонтерів і перевантажували все вручну, тому що там були якісь проблеми з документами.

На початку липня 2023 року журналісти з NGL.media відвідали склад ЛОВА на вул. Земельній з метою зустрітися з представниками гуманітарного центру для обговорення зниклої гуманітарної допомоги. Однак охоронці повідомили їм, що склад ЛОВА на цьому місці вже не існує, і власник складів, Ростислав Пецух, уточнив, що військова адміністрація залишила його ще на початку цього року.

Читайте також: У столиці бізнесмена викрили в незаконному продажу гумдопомоги

Перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик розповів, що наразі адміністрація практично не отримує гуманітарних вантажів, і всі адреси, які раніше використовували, зараз фактично не використовуються обласною адміністрацією.

У листопаді 2022 року керівники американського фонду ЗУАДК звернулись в поліцію в США і в Україні. Зараз у цій справі триває слідство, під час якого провели обшуки на складі на вул. Земельній. Також відомо, що справою зацікавилась СБУ.

«Ви розумієте, що таке майже 10 тисяч аптечок? Це тисячі врятованих життів. І ми цього так просто не подаруємо», – додав Зарічний.

В Львівській ОВА на запит кореспондента Укрінформу відмовилися прокоментувати ситуацію. Інформагенство звернулося до поліції та СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, минулого року Служба безпеки України викрила масштабну схему розкрадання гуманітарної допомоги у Львівській області. У ході обшуків правоохоронці виявили майже 3 тисячі бронежилетів на суму близько 25 млн грн, які були завезені в Україну як гуманітарна допомога армії.

Фото: ЗУАДК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-