Ракетний удар по середмістю Одеси: Росія знищує історичну спадщину

Ракетний удар по середмістю Одеси: Росія знищує історичну спадщину

Фоторепортаж
Укрінформ
Наслідки варварських дій країни-терориста, які побачили кореспонденти Укрінформу на місцях обстрілу Одеси

У ніч на 23 липня армія РФ завдала ракетний удар по самому серцю Одеси. Руйнувань зазнали Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених, п’ять дитячих садочків, 4 школи та багато житлових будинків – все це знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Центральні вулиці міста перетворилися на килим з уламків стін та скла. Через нічну атаку до лікарень Одеси було госпіталізовано 22 постраждалих, з них – 3 підлітків (12-ти та двоє – 17-ти років). Одна людина загинула.

Кореспонденти Укрінформу побували на місцях обстрілу та побачили на власні очі наслідки варварських дій країни-терориста.

Загарбники стверджують, що вночі атакували «об'єкти, де готувалися терористичні акти проти РФ». Насправді ж у черговий раз жертвами країни-агресора стали звичайні люди, які не мають жодного стосунку до військової справи. Пошкоджені понад 40 будівель на центральних вулицях міста: Преображенській, Польській, на Військовому узвозі та бульварі Жванецького тощо.

- Прокинулися не так, як хотілося б. Наша квартира постраждала на відсотків 15. Але в будинку є й оселі, які зазнали значно більших руйнувань. А от моя машина, як бачите, від неї нічого не залишилося. Головне, що самі з дружиною живі. А автівку нову можна придбати. Життя бентежить", - каже житель будинку на Польському узвозі Олексій.

Нижче по вулиці бачимо величезну воронку. Фасад будівлі біля неї пошкоджений: вибиті вікна, у деяких квартирах зруйновані балкони та стіни. Люди перебувають у шоковому стані, розповідати про нічну атаку охочих майже не знаходиться. Кожен чимось займається. Хто допомагає прибирати скло з асфальту, хто виносить речі з найбільш понівечених квартир, хто вже натягує на пусті віконні отвори плівку, є й ті, хто просто стоїть десь поруч, тримається за голову руками та намагається усвідомити, що сталося.

- Морально це дуже важко. Ще вчора тут було ательє з виготовлення одягу, а сьогодні – руїни. Тримаємося…, – коротко відповіла нам працівниця ательє Оксана.

У будинку за адресою Преображенська, 6 частково зірвано дах. Жителі верхнього поверху тепер можуть бачити крізь свою стелю небо.

- Усередині квартира виглядає більш-менш… Але ж даху немає. Як вона буде виглядати після першого дощу – важко уявити. І я не знаю, що з цим робити. На щастя, хоч донька цього жаху не побачила – вона залишилася ночувати у подруги. А як дружина з тещею злякалися – не можу й передати! – розповів власник пошкодженої квартири Андрій.

За два квартали від будинку Андрія – Спасо-Преображенський собор. Точніше те, що від нього лишилося. Під час влучання у соборі перебував отець Михаїл, адже зранку він мав провести службу. Чоловік не постраждав. Влучили у праву частину собору, снаряд пройшов до мінус першого поверху. Рятувальникам та священослужителям вдалося врятувати низку ікон, у тому числі Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

- Руйнування колосальні. Половина собору залишилася без даху. Порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Після влучання у церковній крамниці зайнялася пожежа, – у коментарі журналістам повідомив архідиякон Андрій Пальчук.

Наразі священники та одесити моляться за мир просто неба біля пошкодженої будівлі собору.

За інформацією одеської міськради, до лікарень по допомогу внаслідок обстрілу звернулося 22 особи. Сім з них залишилися у медзакладах, інші пацієнти продовжують лікування амбулаторно.

- Більшість травм пов'язані з ураженням уламками скла. Одному пацієнту лікарі дістали з тіла шматок металу. На стаціонарному лікуванні залишаються сім постраждалих внаслідок російської агресії, у тому числі хлопець 2006 року народження у тяжкому стані з проникаючим пораненням грудної клітини, – кажуть у муніципалітеті.

Ми поспілкувалися з жінкою, яка отримала рвану рану руки – зачепило уламками скла на сходах будинку. Пані Євгенія намагалася допомогти сусідам, які застрягли у ліфті під час обстрілу.

- Я не встигла спуститися до сховища. Після перших вибухів пішла вибухова хвиля та вимкнулося світло, у ліфті застрягли люди. Я побігла за ключем, щоб відімкнути двері ліфта, а він ще й між поверхами застряг. І в цей момент пролунав повторний вибух, мене поранило склом. На щастя, жива. Могло б бути й гірше, – розповіла жителька будинку на Військовому узвозі Євгенія.

Окрім житлового фонду постраждали чотири школи та п'ять дитячих садочків. Також пошкоджені щонайменше 25 пам’яток архітектури. Серед них будівлі XIX-XX сторіччя: будинок Чижевича, будинок Папудової, будинок Заблудовського, будинок Гагаріна, будинок Януша, будинок Рассель дель Турко, будинок Маса, особняк Манук-Бея тощо.

Значних руйнувань зазнав й будинок вчених (Палац графа Толстого).

У Будинку вчених вибиті вікна, частково зруйновані стіни та обвалена стеля та зламані меблі. До війни це була чи не найулюбленіша локація для фотосетів молодят, у залах палацу також проводилися різноманітні культурні заходи.

Будівля була зведена 1832 року за проєктом архітектора Ф.К. Боффо. Архітектурний комплекс включає дві будівлі – особняк графа Толстого (з 12 кімнатами) і прибудована до нього в 1896-1899 роках будівля картинної галереї. За радянських часів в інтер’єрах будинку знімалися сцени телефільму «Д’Артаньян і три мушкетери», в яких зображені покої Лувру.

Максимально цинічний злочин рашистів об’єднав одеситів: люди, попри важкий емоційний стан, виходять до Преображенського собору й інших місць руйнувань та прибирають завали, допомагають рятувальникам і комунальним працівникам. Крім того, варварська атака Росії остаточно зруйнувала міф про те, що нібито «путін любить Одесу і береже її», який раніше поширювали ворожі пропагандисти. Російські нацисти хочуть убивати усіх українців, незалежно від міста проживання. А культурна спадщина для ворогів – порожній звук.

Ганна Бодрова
Фото: Ніна Ляшонок, Ігор Ткаченко, Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-