Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше вийшов на зв'язок у суді

Обвинувачений у держзраді журналіст Коцаба вперше вийшов на зв'язок у суді

Укрінформ
Обвинувачений у державній зраді журналіст Руслан Коцаба вперше вийшов на зв'язок онлайн під час судового засідання, що проходило у Коломиї на Прикарпатті.

Про це повідомляє Суспільне, передає Укрінформ.

На минулому засіданні обвинуваченому призначили державного захисника, оскільки адвокат Світлана Новицька повідомила, що не може брати участь у засіданнях, бо доглядає за хворою матір'ю.

Проте Коцаба відмовився від безкоштовного адвоката та наполягав на участі в судових засіданнях його захисниці Тетяни Монтян. "Вона може брати участь онлайн у судовому засіданні як чинний адвокат. Вона перебуває на території України, у місті Донецьк, а Донецьк — це Україна", — сказав обвинувачений.

Однак прокурор Олексій Безрукий наголосив, що адвоката Тетяну Монтян теж обвинувачують у державній зраді.

"На жаль, до цього часу все ще адвокат Монтян Тетяна є підозрюваною за чотирма статтями. Три з них є тотожними з обвинуваченням Коцаби. Це повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність України, колабораційна діяльність. А те, що вона перебуває в Донецьку, свідчить лише про ґрунтовність підозри", — сказав Безрукий.

На прохання Коцаби колегія суддів призначила наступне судове засідання на 31 серпня 2023 року, аби в ньому могла взяти участь адвокат Світлана Новицька.

Читайте також: Житель Чернівців дістав підозру в держзраді за роботу на російський генштаб

Як повідомлялося, у січні 2015 року Руслан Коцаба розмістив у мережі Інтернет відеозвернення, у якому закликав українців бойкотувати мобілізацію. Окрім того, він брав участь у низці передач пропагандистського характеру на російських телеканалах.

Коцабу затримали у лютому 2015 року. Його обвинуватили у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

У травні 2016 року Івано-Франківський міський суд призначив журналісту покарання у вигляді трьох з половиною років позбавлення волі за перешкоджання діяльності ЗСУ.

Читайте також: Про підозру повідомили жителю Краматорська, який коригував російський ракетний удар

Після оскарження вироку Апеляційний суд області виправдав Коцабу. Прокуратура оскаржила це рішення у Вищому спеціалізованому суді України, який направив справу на повторний розгляд. З квітня 2019 року вона перебуває на розгляді в Коломийському суді.

16 січня 2023 року засідання у справі Руслана Коцаби не відбулося через неявку всіх сторін.

9 березня суддя Олександр Калинюк повідомив, що обвинувачений виїхав у США за програмою "Єднання заради України", запроваджену для допомоги українським біженцям.

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-