До суду передали справу військових РФ, які катували цивільних у Херсоні

До суду передали справу військових РФ, які катували цивільних у Херсоні

Укрінформ
Прокуратура спрямувала до суду обвинувачення стосовно полковника Росгвардії та трьох його підлеглих, які знущалися з цивільного населення під час тимчасової окупації Херсона.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив прокурор Херсонської окружної прокуратури Олександр Голубцов на пресконференції "Жіночі камери" херсонської катівні: презентація звіту про утримуваних Росією українок".

Організаторами пресконференції стали Медіацентр Україна – Укрінформ та Центр прав людини ZMINA.

"Прокурорами вже направлено до суду обвинувальний акт стосовно російського командира та трьох його підлеглих, причетних до організації та жорстокого поводження з цивільним населенням. Мова йде про заступника начальника управління Росгвардії по Ростовській області – полковника поліції – та ще трьох військовослужбовців РФ. Вони обвинувачуються в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в інших порушеннях законів та звичаїв війни", – сказав Голубцов.

Після деокупації Херсона та доступу до місця злочину – будівлі ізолятора тимчасового тримання – правоохоронні органи вжили заходів для встановлення представників країни-агресора, причетних до знущання з цивільного населення. Установлено потерпілих і свідків, проведено слідчі дії за участю потерпілих, зібрано речові докази, зокрема біологічні матеріали. Правоохоронці встановили, що обвинувачені російські військові перебували в Херсоні з березня 2022 року. За вказівками командира його підлеглі затримували та піддавали тортурам людей з активною проукраїнською позицією, волонтерів, ветеранів АТО, родичів українських правоохоронців тощо.

Читайте також: У херсонському ізоляторі загарбники катували жінок електрострумом і водою

На цьому, зазначив прокурор, робота не зупиняється: є вже напрацювання щодо низки осіб, серед яких – перебіжчики, зрадники, котрі працювали на ворога та виконували злочинні накази.

За інформацією Голубцова, встановлено дані шістьох осіб, які перейшли на бік ворога та співпрацювали з ним, з них четверо — колишні працівники поліції. Перевірка їхньої причетності до катувань триває.

Як повідомила на пресконференції в Укрінформі правовий аналітик Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк, правозахисники зібрали свідчення постраждалих і встановили близько 30 жінок, які в різний період утримувалися у приміщенні ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) №1 ГУ Нацполіції у Херсонській області.

Читайте також: Заочно судитимуть підполковника Росгвардії, який катував жителів Бердянського району

Правозахисники зафіксували обставини та причини незаконних затримань, неналежні умови перебування в ІТТ, випадки катувань та нелюдського поводження, зокрема погрози сексуальним насильством.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні знайшли близько 20 катівень, де російські загарбники утримували жителів тимчасово захопленого міста. Система цих в'язниць фінансувалася з РФ на державному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-